Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Súmrak centov. Používanie drobných mincí krajiny postupne obmedzujú
Zdielať na

Súmrak centov. Používanie drobných mincí krajiny postupne obmedzujú

BRATISLAVA / Jedno a dvojcentové mince sa veľkej popularite netešia. Mnohí ich nazývajú "štrk" a rovno ich v obchode nechávajú, alebo ich doma hádžu do prasiatka. Zrušiť ich žiadna krajina svojvoľne nemôže, ale prijímajú aspoň obmedzujúce opatrenia.

Najdrobnejšie euromince, teda jeden a dva centy, sú nielen neobľúbené, ale aj neekonomické. Výroba jednej jednocentovej mince stojí 1,65 centu. Výroba tejto mince je teda drahšia než je jej nominálna hodnota. Aj preto sa čoraz viac krajín snaží týchto centových mincí zbaviť, alebo minimalizovať ich používanie. Najnovšie sa pre tento krok rozhodli Taliani. Tamojšia vláda predložila návrh, ktorý má mince v hodnote jedného a dvoch centov vyradiť z obehu. A to už od januára budúceho roku. Všetky ceny by sa tak po novom mali zaokrúhľovať na čiastku, ktorá by sa končila minimálne centovou päťkou.

Aj prieskum z roku 2015 ukázal, že až 59 percent respondentov podporuje zrušenie jedno- a dvojcentoviek. Proti bolo 38 percent Európanov. Čo sa týka Slovenska za zrušenie týchto najmenších mincí by zdvihlo ruku 72 percent Slovákov. Napriek tomu tieto minicenty sú v obehu stále. "Žiadna krajina nemôže zrušiť zákonné platidlá, čiže jedno a dvojcentové mince. Môže len prijať nejaké opatrenia na obmedzenie ich používania. Čo sa týka rušenia, tak tam je potrebné obrátiť sa na Európsku komisiu," vyjadrila sa Martina Solčányiová, hovorkyňa Národnej banky Slovenska (NBS)

Ich zrušenie by bolo porušením pravidiel Európskej únie. Niektoré krajiny sa preto centovkám vyhýbajú iným spôsobom. Napríklad vo Fínsku zaviedli zaokrúhľovanie a prestali vydávať jedno a dvojcentové mince. Ale nezrušili ich zákonom. Zaokrúhľovanie funguje aj v Holandsku, Írsku, či Belgicku. Euro používame na Slovensku už osem rokov. A už od jeho zavedenia sa hovorí o zrušení najdrobnejších mincí, ale stále sú v obehu. A ani ich používanie nie je nijako obmedzené. "Akákoľvek zmena existujúcich pravidiel vydávania jedno- a dvojcentových mincí by si vyžadovala príslušné nariadenie Rady Európskej únie. V súčasnosti sa zrušenie týchto drobných mincí nechystá. Je však úlohou Európskej komisie pravidelne túto problematiku monitorovať," hovorí Jana Cappello, hovorkyňa zastúpenia EK na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy