Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Česko je 23. krajinou Európy, v ktorej sa nesmie fajčiť v reštauráciách
Zdielať na

Česko je 23. krajinou Európy, v ktorej sa nesmie fajčiť v reštauráciách

Archívna reportáž

PRAHA / Fajčenie vo verejných uzavretých priestoroch obmedzujú aspoň čiastočne všetky krajiny v Európe. Priekopníkom sa na tomto poli stalo Írsko, ktoré v roku 2004 zaviedlo ako prvá krajina sveta celoštátny zákaz fajčenia na všetkých uzavretých pracoviskách. Česká republika sa od 31. mája stala 23. krajinou Európy, kde bude platiť úplný zákaz fajčenia v reštauráciách.

V Českej republike v stredu vstúpila do platnosti novela tzv. protifajčiarskeho zákona. Dodržiavanie novozavedeného zákazu fajčenia v reštauráciách budú kontrolovať najmä hygienici, ale viac práce budú mať aj mestskí policajti.

Za porušenie zákazu hrozí pokuta 5 000 českých korún (cca 189 eur). Pokuty sa však podľa ministerstva zdravotníctva začnú udeľovať až po prechodnom 90-dňovom období, teda až od konca augusta, informovala televízia ČT24.

Krajiny, v ktorých platí úplný zákaz fajčenia:

KRAJINA DÁTUM
Albánsko Od mája 2007 je v krajine zakázané fajčenie vo verejných priestoroch, zakázaná je aj reklama na tabakové výrobky. Od roku 2013 sa nesmie fajčiť vo všetkých reštauráciách i baroch. Zákon však nie je príliš dodržiavaný.
Belgicko Od januára 2006 zakázali fajčenie na pracoviskách, v reštauráciách a baroch, čiastočné výnimky boli zrušené v roku 2011.
Bulharsko Úplný zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií, barov i pracovísk, platí od júla 2012.
Británia Od roku 2007 platí zákaz fajčenia na verejných uzavretých priestoroch v Anglicku (výnimku tu tvoria súkromné kluby), Walse i Severnom Írsku; v Škótsku podobný zákaz platí už od marca 2006.
Čierna Hora Fajčenie je zakázané vo verejných priestoroch, vrátane barov, reštaurácií a kín.
Francúzsko Od februára 2007 platí zákaz fajčenia vo verejných priestoroch a na pracoviskách; od januára 2008 sa nesmie fajčiť ani v reštauráciách a baroch, okrem aspoň čiastočne otvorených terás.
Írsko Ako prvé v Európe zakázalo od marca 2004 fajčenia vo všetkých verejných priestoroch, vrátane barov a reštaurácií.
Island Od júna 2007 je zakázané fajčenie vo všetkých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií a barov.
Cyprus Od januára 2010 platí zákaz fajčenia vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií a barov, kde sa smie fajčiť len na záhradkách.
Litva Od januára 2007 zákon zakazuje fajčenie na všetkých verejných miestach, vrátane barov, reštaurácií či diskoték.
Lotyšsko Fajčenie v reštauráciách i baroch je zakázané od mája 2010.
Maďarsko Zakazuje fajčenie vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane reštaurácií a klubov; platí od januára 2012.
Monako Od novembra 2008 nie je dovolené fajčenie na všetkých verejných miestach vrátane barov a reštaurácií.
Macedónsko Od januára 2005 začal platiť zákaz fajčenia vo verejných vnútorných priestoroch.
Nórsko Ako druhá krajina Európy po Írsku zakázala v júni 2004 fajčenia aj v reštauráciách a baroch.
Rumunsko Od decembra 2015 sa nesmie fajčiť vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, vrátane zábavných podnikov a v blízkosti detských ihrísk.
Rusko Krajina zakázala fajčenie na pracoviskách, staniciach alebo detských ihriskách v júni 2013, v reštauráciách a baroch platí zákaz od júna 2014.
Grécko Od septembra 2010 platí úplný zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch, vrátane barov. Grécko je štátom s najväčším počtom fajčiarov v Európe a presadzovanie zákona je tu slabé, takže niektoré bary a reštaurácie fajčenie tolerujú.
Španielsko Fajčiť sa nesmie od januára 2011 vo všetkých uzavretých verejných priestoroch, teda napríklad v baroch, reštauráciách a na diskotékach.
Turecko Zákaz fajčenia vo verejných uzavretých priestoroch bol zavedený v máji 2008; od júla 2009 bol rozšírený na reštaurácie a bary.
Ukrajina

Zákaz fajčenia v uzavretých verejných priestoroch platí od decembra 2012.

Vatikán

Od júla 2002 platí zákaz fajčenia vo všetkých verejných priestoroch a uzavretých pracoviskách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy