Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
FOTOGALÉRIA: Skamenený dinosaurus má vyše 100 miliónov rokov a vyzerá ako socha
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Skamenený dinosaurus má vyše 100 miliónov rokov a vyzerá ako socha

Archívna reportáž

DRUMHELLER / Múzem Royal Tyrrell v kanadskej Alberte vystavuje unikátnu skamenelinu nodosaura, prezývaného aj "štvornohý tank". Pri práci ho náhodou objavil baník a tento nález je tak málo pravdepodobný, ako výhra v lotérii.

Fosília obrovského bylinožravca je taká zachovalá, že vyzerá ako socha, uvádza v článku National Geographic. Ponúka tak jedinečnú predstavu, ako vyzeral tvor žijúci pred zhruba 110 miliónmi rokov. Nodosaura objavil baník Shawn Funk, keď pracoval v bani Suncor Millenium na severe kanadskej provincie Alberta. Narazil na niečo, čo sa mu zdalo byť iné, ako okolité skaly, a tak sa rozhodol pozrieť na nález bližšie. Skamenelina, ktorú objavil, putovala do múzea paleontológie Royal Tyrrell. Nasledujúcich šesť rokov tam doslova mravenčou prácou dostávali spod nánosu vyše tony zeminy tento úžasný nález. Objav teraz konečne vystavili na obdiv verejnosti.

Podobne zachovalý nález sa ešte nikdy nepodarilo objaviť. Podľa informácií múzea, sa zachovala aj koža a pancier a je kompletný od ňufáku až po panvu. Na jeho vyčistení a konzervácii pracovali vyše 7000 hodín.

Nodosaurus žil pred asi 110 až 112 miliónmi rokov. Bol zhruba 5 metrov dlhý a vážil 1300 kíl. Z jeho panciera trčali až 50-centimetrové ostne.

Pozrite si archívnu reportáž o inom náleze skameneliny.

Súvisiace články