Skoro jasno
26°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Materské mlieko by sa mohlo využívať pri liečbe rakoviny, tvrdia vedci
Zdielať na

Materské mlieko by sa mohlo využívať pri liečbe rakoviny, tvrdia vedci

LUND / Vedci z univerzite v švédskom meste Lund zistili, že materské mlieko obsahuje substanciu, ktorá zabíja rakovinové bunky. Testy na pacientoch s rakovinou močového mechúra už priniesli sľubné výsledky. Objavená "zázračná" zložka materského mlieka dostala meno Hamlet.

Zložka materského mlieka s pracovným názvom "Hamlet" by mohla pomôcť aj v boji s rakovinou hrubého čreva či krčka maternice, uvádza sa v článku na stránke Daily Mail. Vedci tiež zistili, že obsadzuje len rakovinové bunky, pričom zdravé ostávajú nedotknuté, takže neprichádza k žiadnym vedľajším účinkom, ako napríklad pri chemoterapii. "Na schopnosti Hamleta zacieliť sa na rakovinové bunky a zabiť ich, je niečo magické," vyjadrila sa Catharina Svanborg, ktorá objav uskutočnila.

Materské mlieko obsahuje proteín s názvom alfa-laktalbumín, ktorý sa v čreve transformuje na zložku bojujúcu proti rakovine. Imunologička Svanborgová pracovala na vývoji antibiotík, keď náhodou objavila substanciu zabíjajúcu rakovinové bunky. "Počas jedného z experimentov sme potrebovali ľudské bunky a baktérie, z praktických dôvodov sme si vybrali ľudské rakovinové bunky. Na naše prekvapenie, keď sme pridali vzorku materského mlieka, rakovinové bunky umreli. Bol to totálne náhodný objav," priznáva profesorka Svanborgová.

Substancia zaútočila na rakovinové bunky v mnohých smeroch. Najprv napáda vonkajšiu ochrannú vrstvu bunky, potom sa zacieli na mitochondrie a napokon na jadro. Tieto kroky odstrihnú bunku od zdroja energie a naprogramujú ju na "samovraždu", proces zvaný odborne apoptóza.

Prvotné testy na pacientoch s rakovinou močového mechúra preukázali, že tí, ktorým aplikovali "Hamleta", začali už po pár dňoch v moči vylučovať mŕtve rakovinové bunky. V súčasnosti je v pláne kompletná porovnávajúca skúška "Hamleta" verzus placebo.

Pozrite si archívnu reportáž o inom neobvyklom využití materského mlieka.

Súvisiace články