Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zatvárali ich do klietky, topili, pálili. Príbeh týraných chlapcov je stále záhadou
Zdielať na

Zatvárali ich do klietky, topili, pálili. Príbeh týraných chlapcov je stále záhadou

KUŘIM / Pred desiatimi rokmi susedným Českom otriasla kauza Kuřim. Prípad týrania dvoch malých bratov pripomínal až psychothriller. Chlapci medzitým dospeli a médiám sa vyhýbajú. Najzáhadnejšou postavou tohto otrasného prípadu však naďalej ostáva žena, ktorá s nimi žila a vydávala sa za 13-ročné dievča Aničku.

Píše sa rok 2007. Otec chce skontrolovať svoje bábätko na monitore vysielačky, pre chybu vo frekvencii, vidí spútaných chlapcov. Volá políciu a prevaľuje sa jedna z najdrastickejších káuz v Česku. Obeťami sú bratia Jakub a Ondrej, dnes už dospelí chlapci. To, čo prežili, ďaleko prekonáva  predstavy o surovom zaobchádzaní. Ich matka s tetou a ďalšími ľuďmi ich zatvárali do klietok pre psov, topili ich, pálili na nich cigarety. Doteraz nik nevysvetlil, čo ich k tomu viedlo.

"Otvorená agresia u nich mohla vyvolať úzkostlivosť, depresívne poruchy a nie je vylúčené, že u niektorého môže prepuknúť psychóza okolo tridsiatky," hovorí o možných následkoch kriminálny psychológ Ondrej Kubík.  No tak, ako šokoval spôsob ich týrania, šokovalo aj to, aká sieť sa okolo chlapcov vytvorila. Mučil ich totiž celý klan. Okrem matky Kláry Mauerovej, to bol aj jej priateľ, jej sestra Kateřina, ďalej vychovávateľka prezývaná Nancy, ale aj údajná 13-ročná sestra Anička, z ktorej sa neskôr vykľula najzáhadnejšia postava celého príbehu – dospelá žena Barbora Škrlová. Zapájal sa aj jej brat. Spolu teda 6 ľudí, o ktorých motívoch sa nič nevie a dnes sú už na slobode. Matka dokonca smie navštevovať synov.

No otázniky pretrvávajú aj po 10 rokoch. Predovšetkým, kto je Barbora Škrlová a prečo sa vydávala za 13-ročnú sestru chlapcov Aničku. Prečo si ich matku pripútala a prečo po svojich útekoch do Dánska a Nórska zmenila identitu na chlapca Adama. A akú úlohu v celom prípade zohral jej otec Josef Škrla, ktorý v minulosti v Brne vytvoril sektu uctievajúcu Svätý grál, a po ktorom sa zľahla zem. Po prepustení z väzenia sa Škrlovej ujal Spolok Šalamún. Jeho šéf pre český Blesk povedal, že má v sebe 5 alebo 6 identít malých chlapcov a je z nej invalidná dôchodkyňa, ktorá sa o seba nevie postarať.  Podľa odborníka však porucha u nej mohla prepuknúť až vo väzení, no jej správanie môže byť aj účelové.  


Po vypuknutí kauzy vyšetrovatelia prešetrovali aj to, či stopy nevedú k sekte, pornografickému priemyslu alebo organizovanému zločinu. Nič z toho sa však nepodarilo preukázať a polícia považuje prípad za uzavretý. Česká polícia vydala k prípadu stručné stanovisko: "Akékoľvek informácie z vyšetrovania by ešte viac poškodili neplnoleté deti vystupujúce v kauze. Z tohto dôvodu im nechceme, čo i len všeobecnými vyjadreniami, nič pripomínať. Vinníci boli potrestaní".

Súvisiace články

Najčítanejšie správy