Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Rodičia za vzdelávanie svojich detí nedostanú ani euro
Zdielať na

Rodičia za vzdelávanie svojich detí nedostanú ani euro

BRATISLAVA / Na Slovensku máme aj školákov, ktorých rodičia učia doma a do školy chodia iba raz pol roka na skúšky. Takzvané domáce vzdelávanie, ktoré na Slovensku tento školský rok absolvuje takmer 150 detí, chce ministerstvo školstva síce podporiť,ale rodičov necháva bez finančného príspevku.

"Vzdelávať sa znamená naozaj pracovať s tým dieťaťom na to, aby rástlo. A na to nepotrebuje chodiť do školy. Sme v 21. storočí," hovorí o domácom vzdelávaní matka Viera Krajčovičová. Otvárajú sa tým rôzne možnosti. V dnešnej dobe detí vedia mať hodiny aj cez internet. 

Rodičov, ktorí svoje deti učia doma, trápi finančná otázka. Ak sa žiak vzdeláva v škole, jeho škola za neho dostane 100% sumu, takzvaný normatív. Ak sa vzdeláva doma, jeho kmeňová škola dostane 10%, zvyšných 90% ale prepadá. Rodičia z nich neuvidia nič.

Momentálne je ale štandard nastavený tak, že deti chodia do škôl a i keď ministerstvo školstva rodičom nebráni vo výučbe detí doma, nemá v pláne nič meniť v oblasti financovania. Rodičom sa to nezdá logické. "Keď sú zo štátu vyčlenené prostriedky na vzdelávanie dieťaťa, tak dieťa by malo dostávať tie prostriedky," dodáva Viera. Rodičia dokonca nie sú ani poistenci štátu.

Môžu podať pripomienky

"Ktokoľvek, kto má záujem, môže podať akékoľvek pripomienky," informuje hovorkyňa ministerstva školstva Ivana Skokanová. Medzi pripomienkami k reforme je aj taká, ktorá hovorí o tom, že namiesto toho aby suma putovala škole, by putovala na konto žiaka, a rodičia by časť povinne minuli na školu a zvyšok na krúžky či doučovanie. To by riešilo aj financovanie domáceho vzdelávania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy