Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Dobrá správa. Pri Seredi vznikne 1 000 nových pracovných miest
Zdielať na

Dobrá správa. Pri Seredi vznikne 1 000 nových pracovných miest

SEREĎ / Vyše 1 000 pracovných miest a investícia za niekoľko desiatok miliónov eur. To má priniesť nové logistické centrum americkej firmy Amazon, ktorého predstavenie si boli pozrieť ministri financií a hospodárstva. Pozitívne je, že firma stavia bez štátnej dotácie, škoda len, že stavia tam, kde je už teraz najnižšia nezamestnanosť na Slovensku, pri Seredi. Napriek tomu si Američania veria, že ľudí zoženú. Už teraz na Slovensku zamestnávajú v Bratislave 850 ľudí.

Spoločnosť Amazon zamestná v novom logistickom centre v Seredi približne tisíc ľudí. Ich nástupný plat spolu s dochádzkovým bonusom bude nad 920 eur mesačne, k tomu dostanú aj 13. plat a balíček zamestnaneckých výhod.

Pri predstavovaní budúceho centra reverznej logistiky v Seredi to uviedol viceprezident Amazonu pre Európu Roy Perticucci. Nové centrum na ploche viac ako 60 000 metrov štvorcových plánuje nadnárodný gigant otvoriť na jeseň, nábor zamestnancov na vybrané pozície už prebieha.

Nezamestnanosť

Amazon si podľa Perticucciho investičné lokality vyberá nielen podľa dopravnej a logistickej infraštruktúry, ale aj podľa toho, kde existuje veľká skupina potenciálnych zamestnancov. Primátor Serede Martin Tomčányi v tejto súvislosti pripustil, že v regióne s nízkou nezamestnanosťou možno očakávať aj "kradnutie si" zamestnancov jednotlivými firmami.

Amazon by podľa ministra financií Petra Kažimíra mohol byť jednou z prvých firiem, ktorá bude profitovať zo štátneho programu podpory dochádzky za prácou nad určitú vzdialenosť. V okolí Serede sa miera nezamestnanosti dlhodobo pohybuje pod piatimi percentami. "Pripravujeme spolu s rezortom práce stimuly pre nových pracovníkov, ktorí budú dochádzať do práce nad 60 – 70 kilometrov. Tá čiastka sa môže blížiť až k dvesto eurám mesačne, ale bola by poskytovaná len na limitované obdobie,“ povedal Kažimír.

Podľa neho možno prichádza čas aj na to, aby sa ľudia z regiónov, kde nemožno nájsť prácu, presťahovali tam, kde je dostatok pracovných príležitostí. Musel by sa však rozbehnúť systém výstavby nájomných bytov. Kažimír zdôraznil, že spoločnosť Amazon nečerpala zo štátneho rozpočtu žiadnu investičnú podporu. Podporu na zriadenie priemyselného parku dostalo len mesto Sereď.

Náplň práce

Minister hospodárstva Peter Žiga podčiarkol, že investícia Amazonu nesmeruje do priemyselnej výroby, ani do automobilového priemyslu, čím prispieva k lepšiemu rozloženiu investícií na Slovensku. Významná je svojou pridanou hodnotou, pretože Amazon plánuje do reverzného centra nasadiť najnovšie technológie.

Pracovníci centra v Seredi, ktorého otvorenie je naplánované na tretí kvartál roku 2017, budú posudzovať stav produktov, ktoré nemohli byť doručené alebo boli do Amazonu vrátené.

K rozhodnutiu o investícii do nového logistického centra prispelo úspešné pôsobenie spoločnosti v bratislavskom centre, kde aktuálne pracuje viac ako 850 finančných manažérov, manažérov pre kontakt so zákazníkmi, manažérov ľudských zdrojov, manažérov podpory predaja a analytikov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy