Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na dne Indického oceánu sa nachádza stratený kontinent, tvrdia geológovia
Zdielať na

Na dne Indického oceánu sa nachádza stratený kontinent, tvrdia geológovia

PORT LOUIS / Vedci objavili zvyšky zmiznutého mikrokontinentu, ktorý leží v Indickom oceáne. Ukrytý je pod oceánskou kôrou. Na dôkazy o jeho existencii narazili geológovia na ostrove Maurícius. Objavený ostrov pomenovali Mauritia.

Malý ostrov Maurícius tvoria vulkanické horniny staré aspoň deväť miliónov rokov. Geológovia práve na nich objavili zirkón starý 2,5 až 3,6 miliardy rokov, informuje portál Phys.org.

Zrná zirkónu podľa vedcov vyniesla z hlbín na povrch magma, ktorá ich nedokázala roztaviť.

Zirkóny sú podľa geológov pritom typické práve pre kontinenty, aj preto sú presvedčení, že pod ostrovom Mauríciu leží kus kontinentu.

Mikrokontinent Mauritia sa podľa odborníkov počas svojej existencie stal súčasťou niekoľkých postupne vznikajúcich a zanikajúcich superkontinentov. Neskôr sa spojil s dnešným Madagaskarom a pred asi 80 miliónmi rokov sa Mauritia osamostatnila.

Pohyby zemskej kôry ale ostrov roztrhali na niekoľko kusov. Následne extrémnou sopečnou činnosťou lávy pokryli každú časť mikrokontinentu a svojou hmotnosťou ho postupne "potopili".

Zvyšky mikrokontinentu sa podľa geológov nachádzajú nielen pod ostrovom Maurícius, ale siahajú až k súostroviu Maledivy.

Súvisiace články