Zatiahnuté
10°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Nobelova cena za fyziku: Laureátmi sú traja Briti
Zdielať na

Nobelova cena za fyziku: Laureátmi sú traja Briti

Zdroj: SITA

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziku získali traja Briti pôsobiaci v Spojených štátoch David Thouless, Duncan Haldane a Michael Kosterlitz za výskum topologických vlastností hmoty a ich zmien. Oznámila to v utorok Kráľovská švédska akadémia vied.

Podľa akadémie objavy ocenených vedcov umožnili pokrok v teoretickom chápaní tajomstva hmoty a vytvorili perspektívy pre vývoj nových materiálov. 

"Tohtoroční laureáti otvorili dvere do neznámeho sveta, kde sa hmota môže vyskytovať v zvláštnom stave. Využili pokročilé matematické metódy na štúdium neobvyklých fáz, či stavov, hmoty, ako sú supravodiče či supratekutiny. Vďaka ich priekopníckej práci sa teraz hľadajú nové exotické fázy hmoty. Mnoho ľudí dúfa v budúce využitie týchto objavov vo vede o materiáloch a v elektronike," uviedla akadémia vo svojom vyhlásení. 

Polovica ceny pripadne Davidovi Thoulessovi a o druhú polovicu sa podelia Duncan Haldane a Michael Kosterlitz, informovala akadémia. 

Ďalšie ceny

Tohtoročný týždeň vyhlasovania Nobelových cien začal v pondelok oznámením Nobelovej ceny za medicínu. Tú dostal Japonec Jošinori Ósumi za výskum autofagie, teda procesu, pri ktorom bunky ničia časť svojho obsahu, zbavujú sa tak nežiaducich komponentov a následne svoj obsah recyklujú. 

​V stredu sa svet dozvie laureáta ceny za chémiu a v piatok za mier. Budúci pondelok vyhlásia Nobelovu cenu za ekonómiu a vo štvrtok 13. septembra Nobelovu cenu za literatúru. 

Na vyznamenaných okrem finančnej čiastky vo výške osem miliónov švédskych korún čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniále, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude odovzdávať v nórskom hlavnom meste Osle, ceny za medicínu, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme. 

Zdielať na

Súvisiace články