Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nobelova cena za medicínu: Získal ju Japonec Jošinori Ósumi
Zdielať na

Nobelova cena za medicínu: Získal ju Japonec Jošinori Ósumi

ŠTOKHOLM / Tohtoročnú Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo získal Japonec Jošinori Ósumi za výskum autofagie, teda procesu, pri ktorom bunky ničia časť svojho obsahu, zbavujú sa tak nežiaducich komponentov a následne svoj obsah recyklujú. Meno 71-ročného laureáta, ktorý svojou prácou prispel k lepšiemu pochopeniu choroby ako rakovina, Parkinsonova choroba či cukrovka druhého typu, v pondelok oznámil štokholmský Karolinsky inštitút.

Hoci proces autofagie (sebapožierania) pozorovali už v 60. rokoch, "jeho zásadný význam pre fyziológiu a lekárstvo bol odhalený až pri experimentoch Jošinoriho Ósumiho z 90. rokov", konštatoval inštitút. 

Objav, ktorý vedie k pochopeniu

Ósumi na bunkách kvasníc popísal mechanizmus autofagie, identifikoval gén, ktorý autofagiu vyvoláva, a dokázal, že podobným spôsobom ako bunky kvasníc fungujú v tomto ohľade aj ľudské bunky. 

"Ósumiho objavy viedli k pochopeniu toho, ako bunka recykluje svoj obsah," uviedol Karolinsky inštitút vo vyhlásení. 

"Ósumi tak otvoril cestu k porozumeniu... fyziologickým procesom, vrátane toho, ako sa ľudské telo prispôsobí ectrémnemu hladovaniu či ako reaguje na infekcie," dodal inštitút. 

Karolinsky inštitút pripomenul, že "mutácia génov, ktoré stoja za autofagiou, môže spôsobovať choroby, ako sú neurologické ochorenia, diabetes druhého typu či rakovina".

Takmer tristo kandidátov

Na Nobelovu cenu za fyziológiu a lekárstvo bolo tento rok nominovaných 273 kandidátov. Udelili ju ako každoročne Karolinskom inštitúte, ktorým tento rok otriasa škandál s jeho dnes už bývalým členom, chirurgom Paolom Macchiarinim. Taliansky lekár bol obvinený z toho, že sfalšoval svoj životopis a pridal si doň neexistujúce položky. Pochybnosti sa objavili aj ohľadne jeho práce, kedy údajne vykonával neetické experimentálne zákroky aj u relatívne zdravých pacientov. Macchiarini všetky obvinenia popiera. 

Vyhlásením Nobelovej ceny za lekárstvo začal týždeň, počas ktorého bude tiež vyhlásená v utorok cena za fyziku, v stredu cena za chémiu a v piatok za mier. Budúci pondelok sa svet dozvie meno laureáta Nobelovej ceny za ekonómiu a vo štvrtok meno nositeľa Nobelovej ceny za literatúru. 

​Na vyznamenaných okrem finančnej čiastky vo výške osem miliónov švédskych korún čaká aj účasť na tradičnom slávnostnom ceremoniále, ktorý sa uskutoční v deň výročia úmrtia Alfreda Nobela 10. decembra. Nobelova cena za mier sa bude odovzdávať v nórskom hlavnom meste Osle, ceny za medicínu, ekonómiu, fyziku, chémiu a literatúru v Štokholme. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy