Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Sedemročné dievčatko zo Sýrie: Bože, pomôž nám zastaviť vojnu
Zdielať na

Sedemročné dievčatko zo Sýrie: Bože, pomôž nám zastaviť vojnu

ALEPPO / Spojené štáty americké ukončili spoluprácu s Ruskom v otázke mieru v Sýrii. Podľa amerického ministra zahraničných vecí rokovania nemajú zmysel, kým Moskva stále útočí na mesto Aleppo. Rusi naopak obviňujú Washington, že nesplnil kľúčové podmienky dohody. Hrôzy v sýrskom meste Aleppo prináša svetu cez internet malé dievčatko, ktoré na sociálnych sieťach zachytáva každodenný život v bombardovanej oblasti.

"Pane bože, pomôž nám zastaviť vojnu," prosí Bana Al-Abed.

Sedemročné dievčatko žije v sýrskom Aleppe. Nič iné ako vojnu vo vlastnej krajine ani nepozná. Bana nechodí von, pretože v meste nikto nevie, kam a kedy spadne bomba. Hoci má veľmi slabé internetové pripojenie, rozhodla sa z bombardového mesta posielať správy do celého sveta.

"Ahoj svet, počuješ to?," pýta sa.

Bombardovanie na dennom poriadku

Padajúce bomby počujú sýrske rodiny v Aleppe denne. Po krátkom prímerí sa situácia ešte zhoršila. Obyvatelia sa namjú kam ukryť. Každé ráno sú radi, že sa dožili ďalšieho východu slnka.

"Dobré ráno z Aleppa. Sme stále nažive," informuje svet.

​Bana s bratmi, tak, ako tisíce iných detí v Aleppe, je stále zatvorená. Číta si, hrá sa so súrodencami a učí sa angličtinu, aby mohla svet informovať o horore v jej domovine. Ich mama sa nebojí len útokov armády, ale aj toho, dokedy bude jedlo pre svoje deti.

"Sú veľmi slabé, pretože nemáme dostatok zeleniny, ovocia, mlieka, vajec a mäsa. Jeme len cestoviny a ryžu," konštatuje mama Fatemah Al-Abed.

Navždy spolu

V meste sa rozšírili správy aj o tom, že sa situácia ešte zhorší. Vládne jednotky totiž plánujú pozemnú ofenzívu na východe mesta. Deti aj dospelí si prajú, aby ten deň nikdy neprišiel.

"Budeme žiť navždy spolu," uzatvára.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy