Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Mesto New York vyhlásilo 28. septembra za Deň Václava Havla
Zdielať na

Mesto New York vyhlásilo 28. septembra za Deň Václava Havla

Zdroj: SITA

NEW YORK/PRAHA / Newyorský starosta Bill de Blasio v stredu vyhlásil 28. septembra Dňom Václava Havla v New Yorku. V Spojených štátoch sa spomínalo na české exprezidenta, ktorý by sa 5. októbra dožil 80 rokov, aj na ďalších akciách.

"Inštitút dňov venovaných určitej osobe či téme má v New Yorku pomerne veľkú báhu," zdôraznil generálny konzulát Českej republiky v New Yorku. K Havlovmu dňu sa naplánovalo tiež napríklad uvedenie Havlových divadelných hier či odhalenie busty niekdajšieho prezidenta od Marie Šeborovej v areáli Columbijskej univerzity. 

"Václav Havel sa stal symbolom pre slobodu a ľudské práca, a to zďaleka nielen pre nás, občanov Českej republiky. Je potrebné si jeho odkaz pripomínať, pretože svet zďaleka nie je v bezpečí ani teraz, sloboda a ľudské práca nie sú zaručené zďaleka všetkým," povedal vo washingtonskom Capitole predseda Poslaneckej snemovne Jan Hamáčk na spomienkovom zhromaždení. Akcie sa podľa jeho hovorcu zúčastnil jeho americký proťajšok, predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Paul Ryan, šéfka demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov Nancy Pelosi a mnohí kongresmani. 

Ďalšie akcie prebiehali napríklad v budove českého zastupiteľského úradu, pri lavičke Václava Havla na Georgetownnskej univerzite alebo vo washingtonskom sídle analytického ústavu Atlantic Council. Mali napríklad podobu debát, stretnutí so študentmi spojených s predávaním ocenení za esejistickú súťaž, uvedenie hry Protest v podaní bytového divadla či výstavy fotografii, upresnil Hamáčkov hovorca Jan Nováček. 

​Václav Havel sa narodil 5. októbra 1936 a zomrel 18. decembra 2011. 

Zdielať na

Súvisiace články