Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Václav Havel (†75) na jednej z posledných fotografií
Zdielať na

Václav Havel (†75) na jednej z posledných fotografií

Zdroj: Facebook Knihovny Václava Havla

Svoje posledné dni strávil na Hrádečku pri Trutnove, mieste, ktoré miloval. O prezidenta Václava Havla sa tam obetavo starali sestry boromejky. A práve pri večeri s jednou z nich bol zväčnený dva týždne pred svojou smrťou.

Podobná atmosféra, akú zachycuje fotografia zverejnená v deň tretieho výročia Havlovej smrti jeho Knihovnou, vládla i v jeho posledný večer 17. decembra 2011. Len s tým rozdielom, že dvojicu ešte doplnila pani Dagmar, ktorá za manželom na Hrádeček prišla z Prahy. Václav po ňu nechal poslať dokonca auto, čo podľa boromejok nikdy predtým neurobil. Asi tušil, že sa blíži jeho koniec a chcel ju mať pri sebe čo najskôr.

Večer potom spolu s ňou a sestrou Veritas, ktorá práve prevzala službu, preberali, ako prebehnú vianočné sviatky. Havel si veľmi prial zostať na milovanej chalupe a pani Dagmar súhlasila, že zruší všetok svoj program v Prahe.

blesk.cz

Na druhý deň ráno Havel sestričke povedal, že si potrebuje ešte chvíľu zdriemnuť. Potom však jeho dych začal slabnúť, až sa stratil úplne. “Išla som za pani Dagmar, ale ona už bola na ceste do izby a hovorila, že už vie, čo jej idem povedať. Zostali sme tam osamote a ja som išla volať doktorovi Bouzkovi. Potom sme sa pri gauči, kde zomrel, striedali s jeho pani až do druhého dňa ráno,“ rozprávala boromejka po jeho smrti.

blesk.cz

Z Hrádečku sa okamžite stalo pietne miesto zaplavené kvetinami a sviečkami, a tým je aj dnes. Na prvého českého prezidenta sa spomína po celej krajine čítaním jeho textov, divadelnými predstaveniami a koncertami. K jeho hrobu prišli rozsvietiť sviečky stovky ľudí. Večer sa potom v kostole Pražská křižovatka chystá smútočná omša.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy