Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Putin prirovnal Rusko k medveďovi, kríza pominie do dvoch rokov
Zdielať na

Putin prirovnal Rusko k medveďovi, kríza pominie do dvoch rokov

MOSKVA / Ruský prezident Vladimir Putin čítal každoročný decembrový prejav. Vyjadril sa k aktuálnemu pádu rubľa, stavu krajiny i ukrajinskej kríze. spojené štáty označil za bezpečnostnú hrozbu pre Rusko. Palácového prevratu sa nebojí, pretože podľa jeho slov v Rusku žiadne paláce nie sú.

Putin zahájil konferenciu ekonomickým bilancovaním. Ruské príjmy budú podľa neho tento rok vyššie než výdaje. Pád rubľa podľa prezidenta vyprovokovali vonkajšie faktory. Centrálna banka napriek tomu postupuje adekvátne a Rusko do dvoch rokov problémy prekoná.

Predmetom záujmu viac než 1200 akreditovaných novinárov bol boj s tvrdým pádom rubľa, ktorý na začiatku týždňa zasiahol úspory Putinových voličov.

Krízu na Ukrajine má na svedomí Kyjev

Na ekonomické dotazy sa Putin údajne starostlivo pripravoval s pomocou armády poradcov a expertov ministerstva financií a centrálnej banky.

SITA

Nepriaznivá situácia sa podľa neho dá využiť k diverzifikácii ekonomiky. "Budeme musieť prekonať určité problémy a spoločenské problémy, ale rozhodne môžeme zo situácie vyťažiť," vyhlásil. Dodal, že byrokracia v rusku nie je v porovnaní s Európskou úniou nič.

Konflikt na východe Ukrajiny prisúdil Kyjevu, kedy sa prozápadný režim dostal k moci štátnym prevratom a následne sa spor s východnou Ukrajinou snažil riešiť najprv násilím a v súčasnosti hospodárskou blokádou.

Putin prirovnal Rusko k medveďovi, ktorý stráži tajgu. "Chcú, aby len tak sedel a vzdal sa svojho medu a potom ho možno nechajú na pokoji. V skutočnosti ho ale chcú spútať reťazami," povedal o Západe, ktorý podľa neho buduje nové múry.

Ruskí miliardári krvácajú. V krajine vypukla panika. Pozrite si priloženú reportáž Táni Slivkovej:

Nedodržaný sľub

Na hraniciach medzi Západom a Ruskom opäť rastie podľa neho stena. Po páde železnej opony dostala Moskva sľub, že sa NATO nebude ďalej rozširovať. To však nebolo dodržané.

Rusko opakovane rozširovanie Severoatlantickej aliancie na svojich hraniciach kritizuje ako hrozbu pre bezpečnosť krajiny i medzinárodnú rovnováhu síl.

Putin na štvrtkovej konferencii hovoril tri hodiny a neprekonal tak vlastné rekordy. V roku 2008 zotrval pred novinármi plné štyri hodiny a 40 minút. Tá minuloročná trvala štyri hodiny a päť minút.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy