Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pád rubľu vyvolal paniku, obchody sú prázdne
Zdielať na
Ekonomika

Pád rubľu vyvolal paniku, obchody sú prázdne

MOSKVA / Strmý pád ruskej meny vyvolal paniku v spoločnosti aj v médiách. Ľudia podľa ruských novinárov v utorok horúčkovito skupovali doláre a eurá. V mnohých mestách zásoby už došli.

Na sociálnych sieťach sa šíria správy o neodvratnom páde ruskej vlády, aj oficiálne zdroje varujú pred nástupom chudoby a infláciou. Prezident Vladimír Putin sa ku krízovej situácii zatiaľ nevyjadril.

Rusi by mali mať ale svoje úspory v rovnakej mene, ako ich mali na účtoch skôr. Po mimoriadne zvolanej schôdzi ruskej vlády to odkázal minister hospodárskeho rozvoja Alexej Uljukajev.

Na otázku novinárov, v akej mene by mali mať občania svoje úspory, odpovedal stroho. "V rovnakej ako doteraz."

Ľudia začali vymieňať ruble za eurá a doláre:

SITA

Ruský rubeľ sa dostal v posledných dňoch do kritickej situácie, keď sa prepadol na hranicu 80 rubľov k doláru a od začiatku roka stratil viac než polovicu svojej hodnoty. Premiér Dmitrij Medvedev v utorok zvolal naliehavú vládnu schôdzu, na ktorej podľa úradnej správy "ministri vypracovali súbor opatrení, ktoré by prispeli k stabilizácii situácii." Podľa Uljukajeva je situácia je "veľmi zložitá".

Šéf Kremlu Vladimír Putin zatiaľ mlčí. Jeho hovorca Dmitrij Peskov agentúre RIA Novosti povedal, že prezident je v kontakte s vládou, ale "žiadne mimoriadne zasadnutie zatiaľ neplánuje."

Doláre a eurá došli

Ruské médiá a sociálne siete sú plné špekulácií o obmedzení pohybu kapitálu a zastavení výplaty západných mien. V niektorých oblastiach Ruska zásoby dolárov a eur došli.

Problémy sú v Kazani, Nižnom Novgorode alebo Perme. V mnohých miestach sa pred zmenárňami tvorili rady. Prudko rovnako rastie aj dopyt po cennostiach, elektronike a západných autách.

Regále v obchodoch sú prázdne:

twitter.com/Muschelschloss

Ľudia radšej peniaze míňajú v obchodoch:

twitter.com/Muschelschloss

Vedenie najväčšej ruskej banky Sberbank v utorok dementovalo informácie o tom, že by banka prestala poskytovať pôžičky fyzickým osobám. Pod vplyvom špekulácií sa ale akcie Sberbanku podľa agentúry Interfax prepadli až o 17 percent.

Horšie ako v roku 2008

Podľa ruských médií sa krajina dostáva do horšej situácie, než v kritickom roku 2008 aj v roku 1998, kedy sa Rusko potácalo v ekonomickom chaose.  komentoval situáciu denník Moskovskij komsomolec.

"To, čo sa deje teraz, by sme si nepredstavili ani v najdesivejšom sne," povedal serveru Newsru viceriaditeľ centrálnej banky Sergej Švecov.

Ruská vláda už podľa serveru vysiela signálu o blížiacej sa chudobe, utrpia vraj hlavne rodiny s deťmi. "Tento rok končíme s 15,7 miliónmi chudobných, vplyvom inflácie ich počet ešte vzrastie," povedala agentúre Interfax podpredsedníčka vlády Olga Goloděcová.

Demisia Medvedeva

Divoké mediálne špekulácie sa nezastavili ani pred bránami Kremľu, podľa Newsru nie je vylúčená demisia premiéra Medvedeva. Nahradiť by ho mohol uznávaný ekonomický liberál a bývalý dlhoročný minister financií Alexej Kudrin. Ponuku vraj už dostal, jeho hovorca to popiera.

Podľa bulvárneho serveru LifeNews je jasným znakom blížiacej sa chudoby rozhodnutie moskovských celebrít znížiť taxu požadovanú za účasť na novoročných firemných večierkoch.

Firmy vraj nie sú schopné vyplácať slávnych spevákov a hercov, ktorí bežne požadovali honoráre v západných menách. Časť z nich žiada honoráre menšie, iní sú vraj ochotní brať aj znehodnotený rubeľ.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy