Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pred 30 rokmi na hranici s Rakúskom roztrhali psy Nemca, ktorý utekal za slobodou
Zdielať na

Pred 30 rokmi na hranici s Rakúskom roztrhali psy Nemca, ktorý utekal za slobodou

BRATISLAVA / Presne pred tromi rokmi došlo na slovenskej hranici s Rakúskom k udalosti, ktorá mala zostať utajená. Svorka špeciálne vycvičených psov roztrhala mladého východného Nemca, ktorý utekal za slobodou. Tragický incident oddnes pripomína pamätník, ktorý odhalili aj za účasti sestry jednej z posledných obetí železnej opony.

V Bratislave na konci Kopčianskej ulice v Petržalke pripomína celý incident pomník venovaný pamiatke Hartmuda Trautza. "Zámerne sme pamätník situovali na miesto, kde chodia turisti, cyklisti. Aby sa zastavili a zamysleli sa, čo tu vlastne bolo pred tridsiatimi rokmi," hovorí predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa Ondrej Krajňák. 

Hartmud Tautz mal iba 18 rokov, keď 8. augusta 1986 krátko po desiatej hodine večer prišiel do Petržalky, prestrihol drôtené oplotenie a v prísne stráženom pásme utekal cez kukuričné pole smerom na Kitsee. 

"Tým prestrihnutím drôtov spustil poplach na rote a pohraniční policajti na neho vypustili dvoch vycvičených útočiacich agresívnych psov," hovorí Neela Winkelmann z platformy Európskej pamäte a svedomia. 

Keď na miesto prišla hliadka, viac ich zaujímalo, kde sú ďalší komplici. Ťažko zranený Tautz bol až po hodine prevezený do nemocnice, kde krátko po polnoci 9. augusta zomrel. Presne tridsať rokov po tejto obzvlášť krutej smrti stojí v blízkosti slovensko-rakúskych hraníci pamätník mladého študenta. 

"Je to príbeh, ktorý pre nás znamená symboliku, ktorá je jasná. Nespravodlivý a komunistický režim," hovorí Neela Winkelmann.

Pamätník - symbolickú železnú oponu financoval bratislavský samosprávny kraj v spolupráci s Ústavom pamäti národa a platformou európskej pamäte a svedomia.

Nikto nebol potrestaný

Za drastickú smrť Tautza nebol nikto potrestaný. Iniciatíva platformy európskej pamäti a svedomia dnes zároveň vyzvala predstaviteľov minulého režimu, ktorí sú zodpovedný za smrť Hartmuta Tautza a ostatných obetí režimu aby sa ospravedlnili ich rodinám.

"Už vlani sme sa obrátili na medzinárodné demokratické spoločenstvo, aby týchto páchateľov postavili pred súd v tretích krajinách," dodala Winkelman.