Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Poľsko: Krajina kroviek, oštiepkov a jantáru
Zdielať na

Poľsko: Krajina kroviek, oštiepkov a jantáru

Zdroj: Profimedia

VARŠAVA / Priemerný obyvateľ Poľska ročne vypije až 92 litrov piva. Pochádzajú z nej obľúbené maškrty akými sú napríklad krowki, či typický goralský „oscypek“. Zaujímavé je, že názov krajiny pochádza z názvu kmeňa „Polanie“, čo znamená – ľudia žijúci na otvorených poliach.

Poľsko mnohí slováci poznajú predovšetkým z návštevy populárnych trhov v Novom Targu, Zakopaného či Krakova. Poľsko má však čo ponúknuť aj turistom.

"Ročne k nám do Malopoľska prichádza 14 miliónov turistov, medzi najčastejšie navštevované miesta patrí Krakov, Osvienčim, ale aj rodný dom svätého otca vo Vadoviciach," vymenováva Gabriela Prokocka-Gazek z Úradu maľopoľského úradu.

V Poľsku však nájdete aj rôzne prírodné krásy – okrem Tatier o ktoré sa s Poliakmi delíme, sú tu ešte aj Mazurské jazerá a Baltické more, v ktorom poliaci ťažia vzácne kovy. "Je to jantár, ktorý sa nielen v Poľsku ťaží, ale aj veľmi dobre sa s ním obchoduje," vysvetľuje Ivan Škorupa, generálny konzul v Krakove. 

Lolek a Bolek

Poliaci zasiahli do života nejedného Slováka – napríklad populárny Lolek a Bolek, či nezbedný pes Reksík, na ktorých sme sa večer dívali  pochádzajú práve z Poľska. 

Poliaci dali svetu aj niekoľko vynálezov, bez ktorých si nevieme náš každodenný život predstaviť. Jedným z nich sú napríklad stierače na aute. 

Poliaci sú predovšetkým obrovskí národovci. Keď ich reprezentácia hrá futbal, alebo volejbal, všade sa to hemží červenobielymi farbami. Poliaci však za svoju nezávislosť museli v priebehu dejín bojovať až 43-krát. V celom Poľsku tak nájdete stovky hradov a zámkov. Majú aj jednu z najstarších stále fungujúcich soľných baní vo Wieliczke. Tá slúži aj ako turistická atrakcia.

Súvisiace články