Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemecko: Krajina futbalu, áut a viac ako 5 000 druhov piva
Zdielať na

Nemecko: Krajina futbalu, áut a viac ako 5 000 druhov piva

BERLÍN / Nemecko je najpočetnejší národ v Európe, ktorý varí až 5 000 druhov piva, no v jeho pití zaostáva za našimi bratmi Čechmi. Medzi tunajšie vynálezy patrí kniha, klarinet, inzulín či automobil. Nuž a špičková politička tejto krajiny má svoju vlastnú Barbie bábiku.

Vzducholoď, gumené medvedíky, či obľúbený digitálny hudobný formát mp3. Všetky pochádzajú z Nemecka. "Nemecko je krajina v srdci Európy, budeme radi, ak prídete a spoznáte ju. Naša krajina má najviac susedov v celej Európe. Prichádza k nám mnoho hostí na návštevu. Všetkých srdečne pozývame, aby spoznali Nemecko," pozýva na návštevu Lorenz Barth, zástupca veľvyslanca Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave.

Ak ste o Nemecku len čítali, aj to bolo vďaka nemeckému vynálezu. "Kníhtlač, vynájdená Johanom Gutenbergom v Mainzi v 16. storočí patrí medzi najdôležitejšie svetové kultúrne vynálezy," dodal Lorenz Barth.

Oktoberfest

A čo napadne Slovákom ako prvé, keď spomeniete Nemecko? Presnosť, kvalitný tovar, Merkelová a pivo. "My Nemci radi pijeme pivo, máme ho v Nemecku viac ako 5 000 rôznych druhov. Skvelou príležitosťou ochutnať naše pivá je každoročná udalosť Oktoberfest v Mníchove," hovorí zástupca veľvyslanca Spolkovej republiky Nemecko v Bratislave.

Pokiaľ sa pred šoférovaním nepotúžite pivom, na kvalitných nemeckých diaľniciach môžete jazdiť vysokou rýchlosťou. Napríklad na vozidle niektorej zo známych nemeckých automobilových značiek. Nemecké autá sú svetoznáme. Karl Benz zostrojil v Stuttgarte vôbec prvý automobil.

Nemecko je nielen ekonomickou ale aj športovou veľmocou. V počte olympijských medailí je na treťom mieste. Za národný šport sa považuje futbal, v ktorom sa darí nielen mužom. Krajina významných hudobných skladateľov, spisovateľov či filozofov prekypuje aj historickými a prírodnými pamiatkami.

holandsko

Všetko dvojmo

"Jedinečnou črtou Berlína, pochádzajúcou z jeho minulosti, keď bolo mesto rozdelené na západnú a východnú časť, je to, že je tam všetko dvojmo: dve opery, dve zoologické záhrady. Znamená to, že aj turisti majú dvakrát toľko možností navštíviť zaujímavosti mesta," prezradil Lorenz Barth.

Ak by vám počas návštevy Nemecka vyhladlo, máte si z čoho vyberať. Nemecko má veľmi rozmanitú pekárenskú kultúru. Takmer v každej obci majú vlastnú pekáreň a Nemci poznajú stovky druhov chleba či pečiva.

Súvisiace články