Skoro jasno
10°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Holandsko: Krajina tulipánov, bicyklov a drevákov
Zdielať na

Holandsko: Krajina tulipánov, bicyklov a drevákov

AMSTERDAM / Po Holandsku prebralo Slovensko predsednícku štafetu v Rade Európskej únie. Pre krajinu sú typické tulipány, dreváky či bicykle. Holandsko sa pýši aj viacerými vynálezmi, bez ktorých by si dnes mnohí ľudia svoju existenciu nevedeli ani predstaviť.

"Máme na 17 miliónov obyvateľov 22 miliónov bicyklov. Milujeme bicyklovanie," hovorí zástupca veľvyslanca Holandského kráľovstva na Slovensku Martijn Lambarts.

Dokonca aj diplomati v krajine častokrát vymenia limuzíny za bicykle.

Krajina tulipánov

Holandsko je známe aj svojimi tulipánmi, majú až 300 druhov. Krajina je známa i syrmi či drevákmi.

Hlavným symbolom Holandska sú veterné mlyny. Tie už v minulosti prečerpávali vodu, keďže veľká časť územia sa nachádza pod hladinou mora.

"Určite navštívte Amsterdam, ktorý má krásne kanály a na severe máme prekrásne ostrovy," láka Lambarts.

Holandské vynálezy

V Holandsku sa zrodila napríklad aj audiokazeta. "Bluetooth či wifi sú tiež holandské vynálezy," dodáva zástupca veľvyslanca.

Z tejto krajiny pochádzajú aj známe slová ako jachta či harpúna.

Pre Holandsko je typická oranžová farba. "Holandská kráľovská rodina sa nazýva oranžsko-nasauská, takže tam je tá oranžová," vysvetľuje Michala Beňová z kultúrneho a tlačového oddelenia vyľvyslanectva.

Kus Holandska na Slovensku

Holanďania ako ľudia sú zväčša pokojní a pohodoví. "Čo sa mi ešte na nich páči je, že sú veľmi neformálni. Oni si stále tykajú, takmer vôbec si nevykajú, užívajú si život. O holandských deťoch sa hovorí, že sú najšťastnejšími deťmi na svete," prezrádza Beňová.

Aj v Bratislave sa nachádza kus Holandska. Krajina tulipánov darovala Slovensku cyklostojan, ktorý symbolizuje, že na jedno parkovacie miesto sa zmestí až desať bicyklov.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy