Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kráľovná Beatrix odstúpila, Holandsko má nového panovníka
Zdielať na

Kráľovná Beatrix odstúpila, Holandsko má nového panovníka

AMSTERDAM / Holandsko má od utorka, 30. apríla nového kráľa Willem-Alexandra. žezlo prebral od svojej matky, populárnej kráľovny Beatrix. Tá sa po 33-och rokoch vzdala trónu. Poobede nový panovník zložil sľub a aj kráľovninu abdikáciu sledovali v uliciach mesta tisícky ľudí. Samozrejme, v oranžových farbách.

"Som šťastná a som vďačná, že vám môžem predstaviť nového kráľa Willema-Alexandra," oznámila Beatrix jasajúcemu davu pred kráľovským palácom. Na veľkoplošných obrazovkách jej posledné minúty v úrade sledovalo asi 25 000 ľudí.

Willem-Alexander v prítomnosti svojej manželky, novej kráľovnej Máximy, na balkóne paláca poďakoval svojej matke za podporu. Beatrix, ktorá má od dnes znova titul princeznej pri ďakovnej reči oslovil "Milá maminka".

Bea je najlepšia, skandoval oranžový dav

75-ročná Beatrix oznámila svoj odchod už koncom januára. V utorok krátko po 10:00 SEČ podpísala spolu s ďalšími predstaviteľmi monarchie v kráľovskom paláci abdikáciu. Týmto podpisom sa 46-ročný Willem-Alexander stal automaticky novým panovníkom a prvým mužom na holandskom tróne po 123-och rokoch. V rovnakú chvíľu začali zvoniť zvony na paláci a zástupy pred ním volali "Bea je najlepšia! Ďakujeme!"

Do úradu bol nový kráľ oficiálne uvedený poobede v neďalekom kostole Nieuwe Kerk. Za prítomnosti niekoľkých stoviek hostí vrátane zástupcov kráľovských rodov zo zahraničia a poslancov oboch komôr parlamentu, Willem-Alexander zložil prísahu na ústavu a prijal od holandských zákonodarcov sľube vernosti.

Znovu taktiež poďakoval matke za viac než 30 rokov na tróne. "Myslím, že hovorím za všetkých, keď poviem: bola ste nám veľmi dobrou kráľovnou," zložil hold svojej matke nový kráľ.

Holandský panovník nie je podľa tradície korunovaný. Willem-Alexander cez ramená niesol len korunovačný plášť, v ktorom boli uvedení do úradu všetci jeho kráľovskí predchodcovia. Korunovačné klenoty ležali na stole, pri ktorom monarcha zložil svoj sľub.

Utiekla pred nacistami

Beatrix na narodila dňa 31. januára 1938 v Baarne ako najstaršia zo štyroch dcér holandskej kráľovnej Juliany a jej manžela Bernharda. Ako dieťa musela v roku 1940 spolu so svojou mladšou sestrou Irenou a rodičmi utiecť pred nacistami z Holandska, kam sa po vojne vrátila. V roku 1956, v deň svojich osemnástych narodenín, sa stala následníčkou trónu a v rovnakom roku začala študovať na univerzite v Leidene, kde navštevovala prednášky zo sociológie, práva, ekonómie, dejín parlamentu a ústavného práva.

V roku 1966 sa Beatrix zosobášila s nemeckým diplomatom Clausom von Amsbergom. Snúbenec čelil kritike pre svoj pôvod a spojenie s nacistickým režimom, ale napokon dostala Beatrix súhlas parlamentu a mohla si ho vziať. Claus získal sobášom titul princa. Manželia majú troch synov - Willema-Alexandra, Johana Frisa a Constantijna. Claus zomrel v roku 2002 vo veku 76 rokov.

Aktívne sa zapájala do politiky

Kráľovná Beatrix, ktorú mnohí volajú Trixi, vládla veľmi odlišne od jej matky Juliany, ktorá sa snažila do politiky nemiešať. Jeden z kráľovských palácov v Haagu dala zmeniť na svoj úrad, v ktorom pracovala a prijímala oficiálne návštevy. Beatrix bola v neustálom kontakte s poslancami a členmi vlády a s premiérom každý týždeň rokovala o dôležitých vládnych záležitostiach. Hrala dôležitú úlohu pri zostavovaní nových vlád a koalícií. Aktívnym zapájaním sa do politiky si vyslúžila prezývku Hlavný riaditeľ Holandska. Holandský monarcha sa o moc delí s vládou aj parlamentom. Každý zákon navrhnutý kabinetom musí najprv schváliť parlament a následne podpísať kráľovná. Americký časopis Forbes označil Beatrix za 14. najbohatšieho monarchu na svete s bohatstvom v hodnote asi 150 miliónov eur.

Kráľovnú zažila za posledných desať rokov niekoľko smutných udalostí. V roku 2002 jej zomrel manžel a o necelé dva roky neskôr najskôr matka a potom aj otec. V roku 2009 celý svet šokoval útok automobilom na kráľovskú rodinu počas osláv štátneho sviatku. Sedem ľudí vrátane atentátnika vtedy zomrelo, avšak z členov kráľovskej rodiny nebol nikto zranený. Najviac však kráľovnú poznačila tragédia jej stredného syna Johana Frisa, ktorého vlani vo februári v rakúskom stredisku Lech zasypala lavína a odvtedy sa neprebral z kómy.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

SITA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy