Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Holandská kráľovná Beatrix abdikuje, nástupcom syn Willem-Alexander
Zdielať na

Holandská kráľovná Beatrix abdikuje, nástupcom syn Willem-Alexander

Holandská kráľovná Beatrix krátko pred svojimi 75. narodeninami oznámila, že 30. apríla abdikuje. Novým panovníkom sa stane jej najstarší syn, 45-ročný princ Willem-Alexander. Ten ukončí viac než storočnú éru žien na holandskom tróne. Kráľovná svoje rozhodnutie oznámila v prejave, ktorý vysielala holandská televízia aj rozhlas.

Práve 30. apríla uplynie 33 rokov od chvíle, kedy Beatrix nastúpila na trón po svojej matke, kráľovnej Juliane. Tá abdikovala v deň svojich 71. narodenín. "Zodpovednosť za našu krajinu teraz musí byť v rukách novej generácie," uviedla kráľovná v prejave zo svojho paláca v Haagu. "Som hlboko vďačná za veľkú vieru, ktorú ste do mňa vkladali v tých rokoch, kedy som mohla byť vašou kráľovnou," dodala.

Hoci kráľovnina abdikácia nie je veľkým prekvapením, pretože sa o nej v posledných rokoch mnohokrát špekulovalo, vzbudila chystaná abdikácia na holandskom tróne veľké emócie. Panovníčka je totiž na verejnosti veľmi obľúbená.

Prvýkrát na tróne muž

Následník trónu Willem-Alexander sa stane prvým mužom na holandskom tróne po viac než 122 rokoch. Preruší tak dlhú šnúru panovníčok, ktorú okrem matky tvorí aj babička Juliana a prababička Wilhelmina. Willem-Alexander je ženatý a má tri dcéry. Ďalšou hlavou holandskej monarchie sa teda s najväčšou pravdepodobnosťou stane opäť žena.

Verejnosť svoju kráľovnú miluje

Holandská kráľovná, celým menom Beatrix Armgard Wilhelmina, princezná oranžsko-nasavská je jednou z najdlhšie vládnucou európskou panovníčkou. Národ si na svoju stranu naklonila svojim civilným vystupovaním, pracovitosťou, umeleckými sklonmi aj životom bez škandálov.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA

Súvisiace články

Najčítanejšie správy