Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Holandsko upozornilo Belgicko pred teroristami, informáciu malo od FBI
Zdielať na

Holandsko upozornilo Belgicko pred teroristami, informáciu malo od FBI

BRUSEL / Holandsko päť dní pred bruselskými atentátmi s Belgickom hovorilo o kriminálnej minulosti bratov Brahima a Khalida Bakraouiových, ktorí sa 22. marca odpálili na bruselskom letisku a v metre.

Holandsko tak urobilo po upozornení do amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), informoval poslanec holandského parlamentu tamojší minister spravodlivosti Ard van der Steur.

Van de Steur na otázky holandských zákonodarcov uviedol, že holandská polícia 16. marca od FBI dostala správu, "v ktorej boli nahlásené niekdajšie trestné činy Brahima El Bakraouia a jeho brata Khalida a niekdajšie teroristické činy Khalida."

Nasledujúci deň bola táto "téma nadhodená pri bilaterálnych kontaktoch medzi holandskou a belgickou políciou," dodal minister.

Minister rovnako potvrdil informácie americkej tlači z minulého týždňa o tom, že Brahim El Bakraoui od 25. septembra 2015 figuroval na zozname teroristov FBI.

Belgická vláda po kritike z domova a zo zahraničia pripustila, že sa pri prenasledovaní islamistických radikálov dopustila chýb.

Turecko Belgicku vytklo, že ignorovalo informácie, ktoré jej odovzdalo o "teroristickom bojovníkovi" Brahimovi El Bakraouiovi, ktorého zadržali v júni minulého roka neďaleko turecko-sýrskej hranice.

Van der Steur minulý týždeň potvrdil, že Turecko Brahima vyhostilo a muž po istý čas pred návratom do Belgicka žil v Holandsku. Tamojšie úrady ho vraj nepoznali a nefiguroval v ich zoznamoch podozrivých osôb.

Doklady na meno futbalistu

Podľa vyšetrovateľov si Khalid El Bakraoui, ktorý sa odpálil na stanici bruselského metra Maelbeek, v meste Charleroi prenajal ubytovanie na doklady niekdajšieho futbalistu Interu Miláno Brahima Maarouhifo, ktorý je rovnako ako Bakraouiovci Belgičnaom marockého pôvodu.

Práve v byte v Charleroi belgická polícia pri razii 9. decembra našla otlačky Abdelhamida Abbaouda, ktorého vyšetrovatelia považujú za strojcu parížskych atentátov a Bilala Hadfiho, ktorý sa odpálil na štadióne Stade de France.

Novembrové parížske atentáty si vyžiadali 130 mŕtvych a tie bruselské z minulého utorka podľa dnešných informácií belgického ministerstva zdravotníctva 32. Predchádzajúca bilancia pritom hovorila o 35 mŕtvych vrátane troch samovražedných atentátnikov. Úrady ale pripustili, že započítali dvakrát tri osoby s dvojitým občianstvom.

Podľa bruselského atentátnika je 17 mŕtvych belgickej národnosti a 15 cudzincov, medzi nimi sú občania Británie, Číny, Holandska, Francúzska, Nemecka, Talianska, Švédska a USA. Z 340 zranených je 94 stále v nemocnici.

"Najvychytenejšou" štvrťou v Bruseli, ktorá je podľa posledných informácií liahnňou teroristov, je Molenbeek. Nakrúcal tam reportér Martin Krpač:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy