Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
BBC: Ján Pavol II. mal veľmi blízku priateľku, písali si osobné listy
Zdielať na

BBC: Ján Pavol II. mal veľmi blízku priateľku, písali si osobné listy

VARŠAVA / Stanica BBC v dokumente poodhaluje súkromie bývalého pápeža Jána Pavla II. Zverejnila časť jeho korešpondencie a fotografií, ktoré 30 uchovávala poľská knižnica. Fotografie zachytávajú vzťah pápeža s vydatou americkou filozofkou poľského pôvodu Annou Teresou Tymienickou. BBC upozornila, že nič nenaznačuje tomu, že Ján Pavol II. porušil celibát.

Dokument ukazuje málo známu časť života muža, ktorý zomrel v roku 2005 a o deväť rokov neskôr bol prehlásený za svätého.

Osobné listy

Priateľstvo začalo v roku 1973, kedy bol Ján Pavol II., vlastným menom Karol Wojtyla, ešte kráľovským arcibiskupom. Vtedy 50-ročná Tymienecká prišla z USA do Poľska diskutovať s Karolom Wojtylom o knihe, ktorú napísal.

Krátko potom si začali písať a pôvodne formálne listy sa s postupom času stali osobnejšími. Obaja sa neskôr stretli ešte veľakrát. Niekedy v prítomnosti tajomníka, inokedy v súkromí.

V roku 1974 budúci pápež napísal, že si číta štyri listy, ktoré Tymieniecka napísala v priebehu jedného mesiaca, pretože "sú tak zmysluplné a hlboko osobné."

Nezverejnené listy

V dokumente, ktorý má byť odvysielaný v pondelok večer, sa objavujú doposiaľ nezverejnené fotografie z výletov, ktoré pápež podnikal. Filozofku napríklad pozval na lyžiarsku dovolenku a na pešiu túru. Niektoré z fotografií ju zachytávajú pri návšteve Vatikánu.

V roku 1976 sa Karol Wojtyla zúčastnil katolíckej konferencie v USA a Tymienecká ho pozvala do rodiny a do svojho domu v Novom Anglicku. Z niektorých odpovedí Jána Pavla II. na listy Tymieneckej sa dá usudzovať, že išlo o silné city, ktoré žena k Wojytlovi mala. Ten ju nazýva božím darom.

BBC žiadny z listov Tymieneckej nevidela. Domnieva sa ale, že ich kópie vlastní poľská národná knižnica. Archív svojej korešpondencie filozofka odovzdala knižnici šesť rokov pred svojou smrťou, v roku 2008. Knižnica ale nepotvrdila, že listy Tymnieckej vlastní.

Zamilovaná do Wojtylu

Odovzdanie listov sprostredkovala Marsha Malinowskiová, ktorá BBC povedala, že na začiatku vzťahu bola Tyminiecká zrejme do Wojtylu zamilovaná. "Domnievam sa, že sa to v tejto korešpondencii odráža," povedala Malinowskiová.

Po zvolení pápežom v roku 1978 Ján Pavol II. v liste napísal: "Píšem po tej udalosti, takže dopisovanie medzi nami bude pokračovať. Sľubujem, že si budem pamätať všetko v tejto novej etape svojej púte."

BBC upozorňuje, že medzi priateľmi Jána Pavla II. boli ešte ďalšie ženy. Napríklad psychiatrička Wanda Poltawská, s ktorou si dopisoval niekoľko desaťročí. Listy pre Tymienieckú sú ale citovo najintenzívnejšie.

V apríli 2014 bol Ján Pavol II. vyhlásený za svätého. Vo Vatikáne bol reportér Peter Dzurilla, pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články