Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Život bez chladničky? Takto to zvládali naši predkovia
Zdielať na

Život bez chladničky? Takto to zvládali naši predkovia

BRATISLAVA / Ktorý elektrospotrebič z kuchyne ľuďom najviac zmenil život? Mixér by nahradili ruky a ani mikrovlnka nie je nevyhnutná. Viete si ale predstaviť život bez chladničky? Ako to bolo v predchladničkovom období rozprávala v Novinách o 12-ej etnologička Katarína Nádaská.

Chladnička je vynález z roku 1913, ktorý zjednodušil ľuďom život. Kým sa objavil na trhu, ľudia potraviny uchovávali rôznym spôsobom.

"Existovali takzvané ľadovne, ale tie nemal každý dom. Mali ich pánske sídla, mešťania a väčšie obce. Napríklad v Skalici je doteraz zachovaná Skalická ľadovňa," uviedla etnologička Katarína Nádaská. 

Ľadovne sa robili v tmavých kútoch a kopali sa do zeme. Jama sa obložila drevom a do nej sa cez zimu, najmä vo februári, znášal ľad. Týmito ľadovňami bežní ľudia nedisponovali.

Komora alebo studňa

Tí mali v domoch komoru s drevenou alebo kamennou podlahou a tam dokázali dva dni udržať v chlade varené jedlo. "Ďalším spôsobom na krátkodobé udržanie bolo, že sa potraviny dali do vedra, ktoré spustili do studne. Nebolo ponorené, ale bolo nad hladinou," opisuje etnologička.

Najstarším spôsobom konzervovania je využívanie soli. "Mäso sa nakladalo do soli, sádlo, slanina. Dokonca aj mliečne výrobky ako bryndza alebo rôzne pochutiny z ovčieho syra. Predtým, než sa zaúdili sa dali do solného nálevu," tvrdí Nádaská. Podľa jej slov si do soli gazdiné nakladali aj ochucovadlá ako kôpor, pažítka či cesnak a cibuľa.

Aby mäso vydržalo čo najdlhšie, nakladalo sa do masti. Takto vydržalo až dva mesiace.

Prvé udiarne

Ďalším spôsobom bolo údenie. prvé domáce udiarne fungovali len nad otvoreným ohňom. Neskôr si ľudia stavali samostatné udiarničky. "V niektorých lokalitách boli udiarne na pôjde, čo nebolo veľmi šťastné. Potom vznikali požiare," dodala Nádaská. 

Neskôr si ľudia budovali udiarne samostatne ako malú búdy pri domoch. Typ udiarne podliehal aj stavebnému materiálu. "Na východnom Slovensku sa preferovali stavby z dreva, na južnom Slovensku to boli nepálené tehly," opisuje materiál etnologička.

Elektrická chladnička, akú poznáme dnes, prišla na Slovensko v 50. až 60. rokoch 20. storočia.

Pozrite si rozhovor s etnologičkou Katarínou Nádaskou z Novín o 12-ej:

Súvisiace články