Skoro jasno
20°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Na čo si dať pozor, aby sa v potravinách nevytvoril botulotoxín?
Zdielať na

Na čo si dať pozor, aby sa v potravinách nevytvoril botulotoxín?

BRATISLAVA / Stav 43-ročného pacienta s botulizmom, ktorý leží v kóme v banskobystrickej nemocnici, sa nezmenil a je naďalej veľmi vážny. Pacient je stále napojený na pľúcnu ventiláciu. Mnohých ľudí tento prípad vystrašil. Zisťovali sme, ako sa do potravín dostávajú baktérie, ktoré produkujú smrteľný jed a aké nebezpečné môže byť nesprávne uskladnenie.

To, že by k vzniku  toxínu spôsobujúceho botulizmus v potravinách dochádzalo len preto, že sme párky, konzervy či nátierky v črievkach neudržiavali v chlade, alebo si pred jedlom neumyli ruky, skúsený vedec a expert na potraviny odmieta.

"To nie je otázka minút. K tvorbe botulizmus skonzus dochádza postupne. Na to, aby dokázala v tele človeka spôsobiť taký stav ako spôsobila, jej tam musia byť stovky až milióny. To, že vypúšťa toxín, tak to nejaký čas trvá," vysvetľuje vedec Peter Šimko.

Zaváraniny

Dôležité je podľa odborníka vedieť, kde sa táto baktéria nachádza a za akých podmienok sa vyskytuje v potravinách. "Nachádza sa všade v životnom prostredí, a preto aj  prechádza do potravinového reťazca. To neovplyvníme. Je veľmi dôležité dodržiavať postup pri výrobe," pokračuje Šimko.

To, že marhule sa odporúča zavárať pri teplote 90 stupňov a klobásky  spracovávať  pri 130 stupňov, nie je náhoda. "Kyslosť dokáže túto baktériu zabiť. Preto pri marhuliach stačí menej stupňov. Ale aby sme ju zabili v klobásach, treba tie stupne dodržiavať, lebo tam sa tie baktérie nachádzajú," hovorí vedec.

Bravčová masť

Takzvaný klobásový jed pozná snáď každý, ale veľa ľudí robí opakovane tú istú chybu. "Klasika, zabíjačka. Klobásy všetky nezjeme, tak sa to robí tak, že ich zalejeme horúcou bravčovou masťou. Ale tam vzniká prostredie na vznik baktérii a nie je tá teplota taká, aby sme bakterius botulizmus zničili. A keď ešte nedodržíme chladiaci reťazec 4 stupne, tak baktéria sa bude množiť," opisuje Šimko.

Nebezpečný toxín sa nachádza v mnohých našich potravinách či surovinách,  ale pri správnom výrobnom procese sa správnou teplotou zabíja. Ak sa nezabije pri výrobnom procese, môžeme jej rozmnoženiu zabrániť správnym uskladnením pri nízkych teplotách.

Ak sa ale oboje nedodrží, následky môžu byť po konzumácii fatálne.

Téme sa venuje redaktorka Eva Bariová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy