Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Banskobystričan sa otrávil cícerovou nátierkou, je v kóme
Zdielať na

Banskobystričan sa otrávil cícerovou nátierkou, je v kóme

BANSKÁ BYSTRICA / Na jednotke intenzívnej starostlivosti v banskobystrickej nemocnici skončil 43-ročný pacient. Leží v umelom spánku. Muž sa otrávil botulotoxínom. Podľa regionálneho úradu verejného zdravotníctva boli baktérie vylučujúce tento jed v cícerovej nátierke, ktorú zjedol.

Začalo to ťažobou na žalúdku a nevoľnosťou. Štyridsaťtriročný muž z Banskobystrického okresu vyhľadal lekárov hneď, ako sa uňho objavilo dvojité videnie, závraty a problémy s prehĺtaním. Lekári v banskobystrickej nemocnici vyjadrili podozrenie na botulizmus.

Najsilnejšie jedy

Pacientov stav sa zhoršil, leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. "Baktéria bola potvrdená, je na pľúcnej ventilácii v umelom spánku," informuje hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva odobral vzorky z troch obalov cícerovej pomazánky, ktoré muž pred ťažkosťami zjedol a výsledky potvrdili prítomnosť baktérie clostridium botulinum. Kmene tejto baktérie produkujú botulotoxín, ktorý patrí medzi najsilnejšie jedy.

Zastavenie distribúcie

Za pravdepodobného pôvodcu nákazy označil regionálny úrad verejného zdravotníctva práve cícerovú nátierku. Regionálna veterinárna a potravinová správa pozastavila jej ďalšiu distribúciu. Ide o šaržu s dátumom spotreby  21. augusta.

Nátierku vyrába banskobystrický výrobca, ktorý poslal písomné stanovisko. "Výrobné záznamy danej šarže boli preverené RVPS, ktorá nezistila nedostatky. Doposiaľ neboli predložené žiadne relevantné dôkazy o tom, že otravu spôsobila cícerová nátierka," píše sa v stanovisku.

Jedol huby

Firma v stanovisku tvrdí, že pacient v ten deň jedol aj huby a pracuje vo firme, ktorá zváža biologický odpad. Vedenie firmy už vzorky nátierky poslalo na rozbor do štátneho veterinárneho a potravinového ústavu.

"Akonáhle nám budú doručené protokoly o výsledkoch mikrobiologických skúšok nátierky danej šarže, okamžite budeme informovať verejnosť. Podnikneme všetky opatrenia na prešetrenie možného dôvodu nákazy našim produktom," píše sa v stanovisku.

Téme sa venuje redaktorka Katarína Kováčiková:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy