Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Dve tony keksíkov skončili v rybníkoch pri Malackách. Ľudia sú zhrození
Zdielať na

Dve tony keksíkov skončili v rybníkoch pri Malackách. Ľudia sú zhrození

MALACKY / V rybníku pri Malackách plávajú na hladine rozmočené keksíky. Podľa zástupcov vojenských lesov, pod ktoré rybníky patria, je všetko v poriadku.

Z rybníkov vo vojenských lesoch v blízkosti Malaciek sa stalo smetisko keksíkov.

V dvoch rybníkoch skončili až dve tony sladkej pochúťky.

Netradičný úkaz odfotografoval náhodne okoloidúci. Aj keď bez plastových obalov, keksíkový koberec na hladine rybníkov vyvolal medzi ľuďmi diskusiu.

"To si fakt niekto normálny môže myslieť, že toto je kŕmenie rýb? Znečistenie rybníka?"
pýta sa jeden diskutujúci.

"Tak toto si vyžaduje vypátrať vinníka. Tá masa sa rozkladá a kysne, najmä v týchto horúčavách, malo by na tom záležať aj kompetentným. Škoda rybníka," myslí si druhý.

Je to bežné

O to viac je prekvapivé, že niečo také sa stalo vo vojenských lesoch.

"Ide o bežné prikrmovanie rýb potravinami, ktoré už nie je možné použiť na bežnú konzumáciu pre ľudí," informoval zástupca riaditeľa odštepného závodu Malacky Juraj Laco.

Keksíky, na ktorých si pochutili kapre, tak podnik, ktorí ich vyrába, nemohol rozdať ľuďom.

"Pri výrobe oblátok vzniká aj pre ľudskú spotrebu nevhodný odpad – tzv.  nespracovateľný zlom. Tento zlom sú v prvom rade tzv. odpečky - vznikajú vytlačením prebytočného cesta z pečenej formy pri pečení oblátkových plátov. Nespracovateľný zlom je určený na predaj k ďalšiemu zhodnoteniu, ako surovina pre výrobu kŕmnych zmesí alebo priamo ako krmivo," vyjadril sa výrobca keksíkov.

Treba byť opatrný

Podľa ichtiológa Emanuela Seemanna ale treba byť opatrný aj pri kŕmení rýb keksíkmi. "Keksy by v sebe nemali mať pleseň," hovorí.

Lesníci takto dokrmujú aj inú lesnú zver, ako sú napríklad diviaky alebo jelene. Na tento účel sa môžu použiť len také potraviny, ktoré spĺňajú požiadavky krmivárskej legislatívy.

"Bývalé potraviny určené na kŕmenie môžu byť napríklad cestoviny, ovocie a zelenina, múka, pečivo ale aj mäso a údenárske výrobky," vysvetľuje Radka Kulaviaková z tlačového oddelenia ministerstva pôdohospodárstva.

Pozrite si reportáž:

Súvisiace články