Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pacient s otravou botulotoxínom bojuje o život, jed je v týchto potravinách
Zdielať na

Pacient s otravou botulotoxínom bojuje o život, jed je v týchto potravinách

BRATISLAVA / Botulotoxín je takzvaný klobásový jed. Objavil sa vo vzorke rastlinnej nátierky. Odborníci tvrdia, že nakaziť sa môžete po zle spracovaných klobásach či konzumácii konzervy s vydutým viečkom.

Od prevalenia prípadu muža, ktorý zjedol na večeru cícerovú pomazánku a následne na to upadol do kómy, volajú do Národného toxikologického informačného centra desiatky ľudí.

"Volajú nám laici, ktorí taktiež konzumovali podozrivú potravinu a pýtali sa najmä na príznaky ochorenia," informuje Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra.

Klobásový jed

Pôvodcom otravy botulizmu je toxín, ktorý vylučuje baktéria clostritidium botulinum. "Táto baktéria je najjedovatejšia a nachádza sa napríklad v nevhodne, nedokonale spracovaných klobásach, alebo v konzervách s mäsom, zeleninou, rybami," pokračuje Plačková. Preto sa často označuje ako klobáskový jed.

Príznaky ochorenia je možné bádať po 12 až 36 hodinách od konzumácie. Typické príznaky sú bolesti brucha, vracanie či poruchy videnia. "Suchosť v dutine ústnej a problémy s prehltaním. Môžu sa pridružiť problémy s dýchaním a artikuláciou," dodáva Plačková.

Vysoké riziko ochorenia hrozí pri domácom zaváraní. "Zaváraniny s pootvoreným či poškodeným viečkom by ľudia nemali konzumovať," hovorí doktorka.  

Baktériu nenašli

Analýza Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) nepotvrdila prítomnosť baktérie Clostridium botulinum v neotvorených výrobkoch Alfa Bio.

"Prítomnosť baktérie nebola potvrdená ako vo výrobkoch odobratých zo Slovenského misijného hnutia, odkiaľ sa údajne cícerová nátierka dostala k postihnutému pacientovi, tak ani z kontrolnej šarže vo výrobe Alfa Bio. Potvrdzujú to výsledky uskutočnené na podnet RVPS ako aj Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Banská Bystrica. Podozrenie bolo detekované v použitých obaloch odobratých z odpadkového koša v rodine pacienta po viac ako 24 hodinách od konzumácie," uvádza sa to v stanovisku spoločnosti Alfa Bio k aktuálnym výsledkom analýz ich produktov.

Téme sa venuje redaktorka Mária Ölvedyová:

Umelá ventilácia

Stav 43-ročného pacienta s podozrením na botulizmus je aj naďalej mimoriadne vážny. Muž je napojený na umelú pľúcnu ventiláciu. Do kómy upadol po tom, čo zjedol cícerovú nátierku. Regionálny úrad verejného zdravotníctva testami potvrdil prítomnosť baktérie, ktorá produkuje nebezpečný jed botulotoxín.

Nemocnica žiadny iný prípad podozrenia na botulizmus neeviduje. Banskobystrické laboratóriá z odobratých vzoriek, ktoré pacient konzumoval zistila nebezpečnú baktériu, ktorá produkuje jed botulotoxín. Prvé príznaky sa objavili už o niekoľko hodín.

Pozrite si celý rozhovor s vedúcou Národného toxikologického informačného centra:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy