Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Zákerný botulotoxín: Otrava jedom sa prejaví do 36 hodín
Zdielať na

Zákerný botulotoxín: Otrava jedom sa prejaví do 36 hodín

BRATISLAVA / Od zverejnenia prípadu s botulotoxínom majú plné ruky práce aj v národnom toxikologickom informačnom centre. Ľudia im volajú s obavami, či náhodou tiež nezjedli tento jed.

Botulotoxín patrí medzi najnebezpečnejšie bakteriálne toxíny. Tento zákerný jed dokáže zabiť aj človeka.

"Toxín, ktorý vylučuje baktéria klostridium bolutinum, známy aj pod názvom klobásový jed. Tento jed sa nachádza v nevhodne a nedokonale spracovaných napríklad údeninách, klobásach alebo konzervách s mäsom, zeleninou či rybami," vysvetľuje Silvia Plačková z Národného toxikologického informačného centra Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Príznaky otravy

Otravu jedom zistí človek do pár hodín. Prvé príznaky ako ochabnutie svalov, ťažkosti s dýchaním či problémy so srdcom sa prejavia v priebehu 12 až 36 hodín po konzumácii.

"Bolesti brucha, vracanie, ale sú to aj poruchy videnia, čiže rozmazané videnie, dvojité videnie, suchosť v dutinej ústnej, slizníc v hrdle a následné poruchy prehĺtania i artikulácie," vyratúva toxikologička.

Na otravu ale existuje protijed. Úspešnosť liečby je vysoká - vyše 70 percent.

Štyri prípady

Protisérum uskladňujú v národnom toxikologickom informačnom centre pre celé Slovensko.

Botulizmus je vzácne ochorenie a vyskytuje sa ojedinele. "Za posledných päť rokov evidujeme štyri ochorenia. prvé bolo evidované v roku 2012 a ďalšie tri v tomto roku. Zatiaľ žiadne úmrtie na toto ochorenie neevidujeme," uviedla Lenka Skalická z Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky. 

Botulotoxín je zákerný jed. Takto sa prejavujú jeho príznaky, pozrite sa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy