Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Extrémne počasie ohrozuje produkciu potravín
Zdielať na

Extrémne počasie ohrozuje produkciu potravín

LONDÝN / Extrémne výkyvy počasia ako búrky, suchá a vysoké teploty spôsobujú stále častejší nedostatok potravín, varovali britskí a americkí vedci.

Tlak na svetových dodávateľov potravín je veľký a stále častejšie sa objavujú extrémne výkyvy počasia. Nedostatok potravín nás môže postihnúť približne raz za 30 rokov, píše agentúra Reuters.

"Šanca, že vysoké teploty a nedostatok potravín spolu súvisia, sa stále zvyšuje," uviedol profesor Tim Benton z univerzity v Leeds.

Vývoz a dovoz

Správa, ktorú pripravila britsko-americká pracovná skupina pre extrémne počasie a globálny potravinový systém varuje, že unáhlené reakcie môžu spotrebiteľom poškodiť. Ide napríklad o zákaz vývozu alebo dovozu na niektoré potraviny alebo plodiny. Môže to zhoršiť problémy a podnecuje to vyhrotenie cien potravín.

Odborníci sa pozreli na produkciu najvýznamnejších svetových komodít. Ako môžu suchá, povodne a búrky ovplyvniť produkciu kukurice, sóje, pšenice a ryže.

Keďže väčšina z celosvetovej produkcie týchto štyroch plodín pochádza z malého počtu krajín ako je Čína, Spojené štáty a India, majú extrémne poveternostné javy v týchto regiónoch najväčší vplyv na globálne dodávky týchto potravín.

Pohotovostné plány

Správa odporučila vypracovanie medzinárodných pohotovostných plánov či vývoj lepších metód modelovania. Aby sa dali presne predpovedať účinky poklesov v zásobovaní a medzinárodný obchod ich dokázal minimalizovať.

Experti v správe ďalej uvádzajú, že poľnohospodárstvo by malo urobiť viac pre to, aby sa prispôsobilo zmene klímy a stalo sa odolnejším voči extrémnemu počasiu.

Ekonomickí analytici hľadajú odpovede na to, či pre extrémne horúčavy siahneme hlbšie do peňaženky. Aký bude mať tento jav dopad na vývoj cien potravín? Pozrite si analýzu Novín o 17-ej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy