Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horúčavy trápia aj zvieratá: takto svojich domácich miláčikov ochránite
Zdielať na

Horúčavy trápia aj zvieratá: takto svojich domácich miláčikov ochránite

BRATISLAVA / Na Slovensku teploty už niekoľko dní neklesli pod 30 stupňov Celzia. Nie len ľudský organizmus dostáva poriadne zabrať. Vážne kolapsové stavy hlásia aj veterinárne kliniky. Skoré ranné prechádzky, ochladzovanie aj dostatok čerstvej vody v miskách by mali byť v týchto dňoch samozrejmosťou.

Malé psy sa nedokážu pasovať s teplotami, ktoré sálajú z rozpálených chodníkov a lúk. Vo výške mopslíka, alebo yorkširskeho teriéra hovoríme o teplotách vysoko nad 40 stupňov Celzia.

"Už aj povrchy, zem, asfalt, ale aj pôda, sú vyprahnuté, horúce," vysvetľuje veterinár Pavol Valašek.

"Teplo sa psom odráža priamo do tváre, do úst, do očí, do podbrušia, ale zabrať dostáva najmä srdiečko," pokračuje.

Soľ pomôže

Veľké psy sa zas zmietajú v nepríjemných kŕčoch. Pri ochladzovaní totiž strácajú veľa minerálov.

"Či už to môže byť tým, že sa prehreje mozog, alebo elektrolyty z potenia, nepríjemné kŕče, plávacie reflexy. Okamžite treba vyhľadať pomoc, lebo ide o čas," varuje Valašek.

Preto je dobré ponúknuť v týchto extrémne horúcich dňoch psom aj minerálnu vodu.

Problém je, že väčšie plemená sa minerálnej vody nenapijú, pretože má inú vôňu aj chuť a oni experimentujú len málokedy. Vtedy pomôže obyčajná soľ.

"Stačí štipka soli na ďasno, na jazyk, alebo trošku do vody. Ani nám toho veľa netreba, naozaj len trošičku soli a môžme tým zabrániť vážnemu problému," radí veterinár.

Veľa vody

Aj ostatné domáce zvieratá ako škrečky, morské prasatá, akváriové rybičky počas horúcich dní trpia.

Žiadne veľké ohrozenie im ale podľa veterinárov nehrozí. Mačky sa neprehrievajú tak, ako psy a pred horúčavou sa vedia veľmi šikovne schovať.

Ostatným zvieratám stačí, ak im zabezpečíte dostatok vody a ich domčeky, klietky a akváriá presuniete na také miesto, kde na ne nebude svietiť slnko. To samozrejme platí celoročne.

Ryby by to mali tiež pohodlne zvládnuť. Akvárium je vybavené teplomerom, ktorý vás upozorní, ak teplota vody stúpne, potom ju stačí zriediť vlažnejšou.

Téme sa venovali Noviny o 17tej. Pozrite si analýzu:

Súvisiace články