Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Extrémne horúčavy zvyšujú riziko netradičných popálenín
Zdielať na

Extrémne horúčavy zvyšujú riziko netradičných popálenín

BRATISLAVA / Pri extrémnych horúčav nemusí dôjsť len ku kolapsu organizmu, ale i popáleninám. Tie hrozia aj pri bežných činnostiach. Napríklad pri výbere z bankomatu alebo otváraní auta si môžete popáliť kožu.

Na popáleninu spôsobenú výberom hotovosti z bankomatu, na ktorý svieti slnko, stačia len tri sekundy. Takéto prípady nie sú výnimočné. Popáleniny na rukách a chodidlách sú pomerne častým letným úrazom.

"Vieme aj z minulosti, že naozaj sa to deje. Ľudia sa často popália v aute o sedadlo alebo volant. Sú rôzne kovové lavičky alebo detské preliezky, ktoré sú rozhorúčené. Niektorí sa zase prejdú bosí po chodníku," ozrejmuje hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave Petra Stano Maťašovská.

Nebezpečné môže byť všetko, na čo páli slnko viac ako pol hodinu.

Popáleniny s malým pľuzgierom

Podľa štúdií niekoľkých motoristických expertov sa asfalt dokáže už po niekoľkých minútach zahriať na viac ako 60 stupňov Celzia. V prípade kovových predmetov alebo plastu je teplota ešte vyššia, do hodiny stúpne na 80 a viac stupňov.

"Sú to väčšinou drobné popáleniny s malým pľuzgierom, na ktoré stačí domáce ošetrenie. Poriadne to schladiť studenou tečúcou vodou," radí Stano Maťašovská.

"Lekára treba vyhľadať, ak je popálenina veľká, bolesť neodchádza alebo sa stupňuje," dodáva.

Nebezpečné dioptrické okuliare

Nebezpečné sú popáleniny, ktoré spôsobia napríklad šperky. Napríklad retiazka s medailónikom sa dokáže rozpáliť tak, že kožu veľmi vážne zraní. V takomto prípade sú bolestivé pľuzgiere úplne bežné.

Ďalšie nebezpečenstvo číha z dioptrických okuliarov, ktoré si ľudia zvyknú pri opaľovaní odkladať vo svojej blízkosti.

"Je to lupa. Môže spôsobiť popáleninu alebo požiar," vysvetľuje hovorca operačného strediska záchanárov Jozef Minár.

Pozrite si, čo môžu spôsobiť popáleniny:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy