Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Horúčavy sú nebezpečné pre deti i dospelých, toto vás zachráni
Zdielať na

Horúčavy sú nebezpečné pre deti i dospelých, toto vás zachráni

BRATISLAVA / Horúčavy, ktoré sú v posledných dňoch aj na Slovensku, nemusí zvládnuť každý organizmus. Výsledkom môže byť napríklad úpal. V takom prípade treba vyhľadať lekársku pomoc.

Príznaky úpalu sa môžu dostaviť ešte počas dňa alebo vo večerných hodinách.

"Človek môže mať bolesti hlavy, môže dôjsť k poruche videnia, kŕčom, bezvedomiu. Je to spojené s dehydratáciou, s nedostatkom tekutín," vysvetľuje praktický lekár Valér Husarovič. Prejavmi sú i vysoké teploty či zvracanie.

Bez potu

Príčinou úpalu je zlyhanie termoregulácie. "Najprv sa človek nadmerne potí, potom zlyhá termoregulácia a prestáva sa aj potiť," dodáva Husarovič. Organizmus sa tak začne prehrievať. 

Úpal sa u dospelého človeka môže prejaviť až po niekoľkých hodinách, u detí je priebeh rýchlejší. "Dojčatá, deti do roka môžu dostať úpal v priebehu hodiny," ozrejmuje pediatrička Mária Antošová. 

Podľa odborníkov treba prehriaty organizmus okamžite schladiť. "Dobré sú studené obklady. Netreba hneď ísť do ľadovej vody. Dobré je tiež piť pomaly studené nápoje," hovorí Husarovič.

Doplnenie tekutín

Pri úpale netreba hneď siahať po liekoch. Tie teplotu znížia príliš rýchlo a môže sa dostaviť teplotný šok. Úpal je spojený s dehydratáciou. "Preto je treba predovšetkým doplniť tekutiny. Lieky sú tam zbytočné a škodlivé," ozrejmuje Antošová. 

V prípade, že teplota neklesá, treba vyhľadať lekársku pomoc, aby sa stav vážne neskomplikoval. "Hrozí predovšetkým edém mozgu, čiže opuch. Pri vysokej dehydratácii môžu byť poškodené i obličku," konštatuje Antošová.

Slnko je nebezpečné, úpal hrozí deťom i dospelým, pozrite si reportáž:

Súvisiace články