Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Horúčavy ohrozujú dodávky pitnej vody, najhoršie sú na tom tieto obce
Zdielať na

Horúčavy ohrozujú dodávky pitnej vody, najhoršie sú na tom tieto obce

SLOVENSKO / Tropické leto na Slovensku pokračuje. Na celom území zostáva v platnosti najvyššia výstraha pred horúčavami. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu 3. stupňa na štvrtok aj piatok. Extrémne teploty ohrozujú aj dodávku pitnej vody.

Problémy s vodou hlásia na Záhorí. Za úbytkom prirodzených zásob je najmä polievanie záhrad a napúšťanie bazénov. Bratislavská vodárenská spoločnosť vyzýva ľudí v okresoch Trnava, Malacky, Skalica a Senica, aby obmedzili spotrebu vody. 

"Bratislavská vodárenská spoločnosť, a.s. (BVS) apeluje na svojich zákazníkov na Záhorí, aby šetrili vodou a používali ju len na pitie, varenie a osobnú hygienu. Dôvodom je úbytok prirodzených zásob vody a jej vysoká spotreba, spôsobená najmä polievaním záhrad a napúšťaním bazénov. Obmedzenie spotreby sa týka 23 miest a obcí v okresoch Trnava, Malacky, Skalica a Senica," píše spoločnosť na svojej internetovej stránke.

Okres Senica Okres SkalicaOkres MalackyOkres Trnava
SenicaGbelyStudienka Buková

Borský Mikuláš

Letničie Veľké Leváre
Borský Sv. JánPetrova Ves
BrodskéRadimov
ČáryUnín
Hradište pod Vrátnom
Jablonica
Kuklov
Kúty
Lakšárska Nová Ves
Moravský Svätý Ján
Osuské
Sekule
Smolinské
Šaštín Stráže

Zdroj: http://www.bvsas.sk

Vykúpením je v tejto situácii vlastná studňa. Na Záhorí ju má 90 percent obyvateľov. Ani tam ale nie sú zásoby vody nekonečné. Ak ľudia s vodou nebudú šetriť, hrozí, že vodárne im vodu v niektorých hodinách dňa úplne vypnú.

"Cez noc, doobeda, keď sú ľudia viac v robote, tak vtedy by sa tá voda odstavovala," hovorí hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Alexander Buzinkay.

Šetrenie s vodou má kontrolovať starosta obce. Ten z Moravského Sv. Jána tvrdí, že od domu k domu nepôjde. "Spoliehal sa na uvedomelosť ľudí a myslím si, že tá je dosť vysoká," uviedol starosta obce Anton Emrich.

Pozrite si priloženú reportáž Klaudie Suchomel Guzovej:

Minipláže na Laborci

Na rieke Laborec v Humennom sa po dňoch sucha vytvorili minipláže. Pre miestnych obyvateľov to je príjemné spestrenie. "Osviežujeme sa aspoň," hovorí miestny obyvateľ. 

Ochladzujú sa celé rodiny s deťmi. Pre mnohých je lákadlom, že sa neplatí vstupné. "Lepšie ako na kúpalisku. Tam musím dať dve eurá, tu to mám zadarmo," hovorí miestny obyvateľ.

Trpia aj zvieratá

Extrémne horúčavy trápia aj zvieratá. Problémy majú aj ryby. "Momentálne sa nám situácia ukazuje ako dosť vážna, nakoľko máme pokles vodnej hladiny o 45 až 50 centimetrov," hovorí pomocný hospodár v Handlovej Rudolf Schwarz.

Jeden z prítokov na handlovskom jazere úplne vyschol. "Najväčší problém je ten, že vysychajú prítoky, je veľký úbytok kyslíka," dodáva Schwarz.

Na mnohých riekach a jazerách prudko klesajú hladiny. Voda je prehriata a na mnohých miestach začínajú hynúť ryby.

Horúčavy a hasiči

Horúčavy dávajú zabrať aj hasičom. Tí od 1. júla zasahovali pri požiaroch v prírode už 1 400 krát. Oproti roku 2014 je to nárast požiarov o 100 percent. Hasiči upozorňujú ľudí aby nezakladali ohne a nepálili trávu. "Štyridsaťdva okresov už vydalo výstrahu," uviedla hovorkyňa hasičov Zuzana Farkašová.

Pozrite si priloženú reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy