Skoro jasno
18°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Horúčavy sužujú aj Škandináviu, Nemecko sa pripravuje na búrky
Zdielať na

Horúčavy sužujú aj Škandináviu, Nemecko sa pripravuje na búrky

SLOVENSKO / Teplá, s ktorými bojuje značná časť Európy, nemajú konca. V Škandinávii, kde je z pohľadu strednej Európy výrazne príjemnejšie, očakávajú meteorológovia na konci pracovného týždňa teploty až 30 stupňov Celzia.

Tropické teplá predstavujú značnú zátaž na ľudský organizmus. Slovenská záchranná služba oznámila, že v pondelok zachraňovala zhruba 90 ľudí, ktorí pre teplo skolabovali.

Nemecký meteorologický portál wetter.de uviedol, že ochladenie je možné v Európe očakávať len veľmi decentne. V polovici týždňa by sa ale horúci saharský vzduch mal stretnúť s chladnejším morským, čo môže okrem iného nad Nemeckom vyvolať búrky.

O osem stupňov

V Nemecku je v stredu najteplejšie predovšetkým na východe, v ostatných častiach krajiny sa očakávajú teploty okolo 30 stupňov Celzia. Na východe potom bude až o osem stupňov teplejšie.

Veľkú radosť z extrémnych teplôt v strednej Európe majú obyvatelia Škandinávie, kam vďaka tomu prúdi teplý kontinentálny vzduch. "Na ceste je oblasť vysokého tlaku, takže nás čaká celý týždeň krásne počasie," prehlásil švédsky meteorológ Solbjörg Apeland. Dodal, že neobvyle teplý vzduch prúdi do Škandinávie z Nemecka a Poľska. "Možno tu budeme mať vo štvrtok a v piatok až 30 stupňov," uvedol.

Ekologické dopady

Tropické počasie, ktoré trápi nielen strednú Európu, vážne pre dlohotrvajúce suchu ohrozuje úrodu. Problémom sú aj ekologické dopady, lebo hladiny riek sú na historických minimách.

Problémom tropického počasia sú aj vysoké odbery elektrickej energie, čo výrazne zaťažuje rozvodné siete. Poľsko už v pondelok ohlásilo, že národný operátor rozvodnej sústavy PSE začal obmedzovať odbery veľkých klientov. Obmedzenie sa podľa DPA týka zhruba 1 600 podnikov, domácnosti reguláciu nepocíti. Opatrenie bude trvať odhadom desať až jedenásť dní.

"Nie je žiaden dôvod k panike. Ak sa ale všetci pokúsime ušetriť trochu energie, pomôže to k prekonaniu ťažkého obdobia,"
prehlásila poľská premiérka Ewa Kopaczová. Tá sa vo svojej výzvě obrátila aj na domácnosti, ktorým doporučila prehodnotiť svoju momentálnu spotrebu elektrickej energie.

Pozrite si predpoveď pre Slovensko na nasledujúce dni:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy