Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kombinácia alkoholu a plávania sa môže skončiť tragicky
Zdielať na

Kombinácia alkoholu a plávania sa môže skončiť tragicky

BRATISLAVA / Zábava pri vode sa už veľakrát skončila tragicky. Záchranári preto opakovane varujú všetkých, aby mali pred vodou a horúčavami rešpekt. A aby sa úplne vyhli alkoholu.

Tropické počasie odvážnym praje. Plné ruky aj nohy práce majú potom záchranári. Tí boli od piatku privolaný k siedmim prípadom. "Od piatku registrujeme siedmich topiacich sa. Piatich previezli do nemocnice na pľúcne, dvoch sa nepodarilo zachrániť," informuje hovorca OS ZZS Jozef Minár.

Podľa záchranárov je najčastejšou príčinou alkohol a precenenie schopností plavcov. "Preceňujú sa, machrujú. A keď sú podgurážení alkoholom, často to končí tragicky," dodáva Minár.

Smrteľné úrazy

Záchranári tiež upozorňujú, že ľudia nemajú skákať do vôd, ktoré nepoznajú. Časté sú aj úrazy hlavy, ktoré sa môžu skončiť smrťou. "Máme aj také negatívne skúsenosti, ľudia si nedali povedať, skákali z móla do plytkej vody, následne z toho boli aj smrteľné úrazy, respektíve úrazy s doživotnými následkami," tvrdí vedúci vodnej záchrannej služby Štefan Bordacs.

Netreba zabúdať, že v týchto horúčavách môžu situáciu ľahko preceniť aj športovci, ktorí sa idú len ovlažiť, ale aj dobrí plavci. "Rozdiel medzi vzduchom a vodou je aj 20 stupňov. Ak ľudia skočia rozhorúčení do studenej vody, hrozí kolaps," opisuje primár Pavel Malovič.

Dehydratácia vo vode

Mnohí si myslia, že akonáhle vhupnú do jazera, schladia sa a prestanú sa potiť. Čo nie je pravda - aj vo vode hrozí dehydratácia. "Keď plávame vo vysokých teplotách, je jedno či má voda 20, 25 stupňov, my sa potíme, musíme dopĺňať tekutiny," dodáva Malovič.

O rizikách počas kúpania spracovala reportáž redaktorka Alexandra Kepazová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy