Jasno
11°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Opustené sloníčatá našli domov v útulku. Slovenka Zuzana si jedno adoptovala
Zdielať na

Opustené sloníčatá našli domov v útulku. Slovenka Zuzana si jedno adoptovala

NAIROBI / Až dvadsaťsedem osirelých sloníčat našlo útočisko v netradičnej škôlke v národnom parku v kenskom Nairobi. Jedného z týchto sloníkov podporuje aj Slovenka Zuzana, ktorá v Keni žije a pracuje. Stala sa veľkou priateľkou malej Siangiky a ako správna adoptívna mama už pozná, čo na malé sloníča platí a čo nie.

Siangiky a ďalších sloních nezbedníkov chodia do nairobského útulku obdivovať stovky turistov. Kúpanie, kamarátske škriepky, kŕmenie či roztopašné hry - to je ich denný režim.

Starajú sa o ne ošetrovatelia. Adoptívni rodičia zase chodia na špeciálne návštevy.

"Majú možnosť ísť bližšie k sloníkom, vlastne až ku klietkam a podľa toho akú majú sloníci náladu sa dá s nimi hrať, maznať sa a hladkať ich," opisuje adoptívna mama sloníka Siangiky Zuzana Basandova.

Starostlivosť o sloníka

Opustené sloníky potrebujú cítiť lásku a starostlivosť. Kontakt s človekom má ale prísne hranice. "Slony sú vo veľa veciach ako malé deti a veľmi si privyknú na človeka, čo môže byť aj veľmi ťažké," vysvetľuje Zuzana.

Po rokoch v slonej škôlke sa  mláďatá vracajú do voľnej prírody. V útulku preto myslia aj na to. Staršie sloníky na vypustenie do kenskej divočiny trénujú dokonca dlhé mesiace.

V útulku v Nairobi sa starajú o opustené sloníčatá. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články