Polojasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dobrodruhovia vyrazili na cestu, na bicykloch chcú prísť až na Ukrajinu
Zdielať na

Dobrodruhovia vyrazili na cestu, na bicykloch chcú prísť až na Ukrajinu

BRATISLAVA/KYJEV / Šestica dobrodruhov z Česka sa vydala na bláznivú cestu. takmer tisíc kilometrov sa rozhodli prejsť na bicykloch, na akých sa vozili ako deti - na tých z čias socializmu. Dobicyklovať chcú až na Ukrajinu.

"Máme radi Ukrajinu, radi tam chodíme ako turisti a teraz sme to poňali týmto spôsobom," povedal jeden z cyklistov.

Rozhodli sa, že na ukrajinských cestách vyskúšajú bicykle z čias ich detstva. "Je to spomienka na tú našu mladosť," hovorí Čech.

Cieľ: Koločava

Dobrodruhovia vyrazili z Kolína. Cieľom je ukrajinská obec Koločava. Tá je známa ako rodisko Nikolu Šuhaja, ktorý je aj literárnym hrdinom v dielach Ivana Olbrachta. Ročne túto dedinu navštívia desiatky českých turistov.

"Je tam policajná stanica, bývalá Podkarpatská Rus - súčasť Česko-slovenskej republiky," dopĺňa cyklista.

Bicykle a stany

So sebou majú len bicykle a stany. Svojim nápadom chcú podporiť miestnych. "Ukrajina je ako Čechy, my sa tam nebojíme chodiť," hovorí cyklista.

Na cestách je šestica chlapov už niekoľko dní. Niektorých podporuje rodina, iných ani neodprevadili. "Moja manželka nadšená nebola. Povedala, že som odišiel bez dovolenia," hovorí Čech.

Hranica

Dobrodruhovia sa najviac obávajú slovensko-ukrajinskej hranice. Tá je totiž známa prísnymi kontrolami, na ktoré mnohí už nie sú zvyknutí. "Je to, ako by sme sa vrátili o tridsať rokov späť," hovorí cyklista.

Šestica Čechov vyrazila na svoju cestu na Ukrajinu, idú na bicykloch, pozrite si reportáž:

Súvisiace články