Skoro jasno
11°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Aj policajti študujú, prváci v uniformách zasadli do lavíc
Zdielať na

Aj policajti študujú, prváci v uniformách zasadli do lavíc

BRATISLAVA / Do školských lavíc si tento týždeň sadli aj policajti. Nelichotivé vtipy na ich adresu hovoria, že niektorí vedia len čítať a písať. Toho, čomu sa ale počas štúdia venujú, je podstatne viac.

Začiatkom školského roka otvorila svoje brány aj Akadémia policajného zboru. Prvýkrát v histórii bude mať štatút univerzity.

Policajti i civili

K takmer dvom tisícom študentov pribudli ďalšie dve stovky prvákov. Sú medzi nimi policajti i civili. Študovať budú niektorí denne, iní externe.

Škola ponúka dva odbory: bezpečnostno-právnu ochranu osôb a majetku i bezpečnostno-právne služby vo verejnej správe.

"Tí, ktorí u nás začnú študovať ako policajti, sú už prijatí do zboru a majú súhlas nadriadeného, že môžu študovať a majú päť rokov praxe," ozrejmuje rektorka Akadémie policajného zboru Lucia Kurilovská.

Špecifické predmety

Štúdium na akadémii sa započítava do dĺžky služobného pomeru. Akadémia je vlastne osobitným policajným útvarom. Podľa slov rektorky ponúka viaceré špecifické predmety, ktorými sa výrazne odlišuje od väčšiny vysokých škôl na Slovensku.

"Predmety policajných vied, forenzné disciplíny. Všetko, čo sa týka dokazovania, napríklad daktyloskopia, balistika či pachové stopy," vyratúva rektorka.

Fyzická kondícia

Študenti, ktorí majú ambíciu pomáhať a chrániť, musia plniť i fyzické predpoklady. "Testy korešpondujú s testami, ktoré sú pri prijímaní do policajného zboru," potvrdzuje Kurilovská.

V študijnom odbore určenom pre policajtov dominujú muži, no ženy sú v prevahe v civilnej časti štúdia. Čoraz viac sa ich pritom hlási aj medzi policajtov.

"Je väčší záujem žien o vstup do policajného zboru. V rámci fyzických testov vykazovali ženy lepšiu prípravu a kondíciu ako muži," uzavrela rektorka.

Policajti zasadli do lavíc, pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články