Oblačno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Na zbrojný preukaz musíte mať dôvod, získanie je náročné
Zdielať na

Na zbrojný preukaz musíte mať dôvod, získanie je náročné

BRATISLAVA / Zbrojný preukaz typu A povoľuje nosenie zbrane so sebou pre ochranu zdravia a majetku. Manipulácia s ňou a jej nosenie má ale svoje pravidlá. Získanie preukazu typu A je najťažšie.

"Ak chce u nás osoba dostať zbrojný preukaz typu A na nosenie zbrane a streliva, tak musí preukázať dôvod," ozrejmuje predseda združenia vlastníkov strelných zbraní Legis Telum Ľudovít Miklánek.

Zásady nosenia

Po získaní preukazy sa osoby musia riadiť zásadami na jej správne nosenie a manipuláciou s ňou.

"V každom prípade ide minimálne o priestupok na úseku zbraní a streliva, ale môže ísť aj o trestný čin na úseku zbraní a streliva a to aj v prípade, ak nedôjde k zraneniu nezúčastnených osôb," dodáva Miklánek.

"Ak by k takémuto náhodnému výstrelu došlo alebo k porušeniu základných povinností držiteľa zbrojného preukazu, opakovane v priebehu dvoch rokov, bude mu odobratý zbrojný preukaz," vysvetľuje hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Nevidiace zbrane

Civilné osoby musia nosiť zbraň skryte. Nesmie ju byť vôbec vidieť, pretože pre okolie môže byť zbraň stresujúca a ľudia môžu mať pocit ohrozenia.

"Ak používa opaskové puzdra, ktoré sú k tomu vhodné, tak ju musím nosiť tak, aby následne bola prekrytá oblečením. Ale tak, aby nebolo vidno jej spodnú časť. Takisto by malo byť dodržané to, že oblečenie nie je vypasované, aby človeku bolo vidieť kontúry zbrane," ozrejmuje Miklánek.

Pravidlá manipulácie

Počas nosenia zbrane nesmie majiteľ požívať alkohol ani iné omamné látky. "Stráca sa totiž kontrola nad správaním i odhad situácie. Samotný alkohol spojiť so zbraňou je zvlášť nebezpečné," dodáva hlavný odborník na závislosti ministerstva zdravotníctva Ľubomír Okruhlica.

Manipulácia má tiež svoje pravidlá. Použiť ju smie osoba len v prípade nutnej obrany alebo krajnej núdze.

Získanie zbrojného pasu nie je zrovna najjednoduchšie, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy