Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bytová mafia: Okradla až 30 ľudí o ich strechy nad hlavou
Zdielať na

Bytová mafia: Okradla až 30 ľudí o ich strechy nad hlavou

ŽILINA / Jozef z Vitanovej obral podľa polície desiatky rodín o strechu nad hlavou. Jeho obeťou sa stala aj žena, ktorá podvodom prišla o vlastný dom.

Jozefa už obvinili zo zločinu podvodu spáchaného formou spolupáchateľstva. "Muž čelí aj ďalším obvineniam z rozsiahlej ekonomickej trestnej činnosti," uviedol žilinský krajský hovorca Radko Moravčík.

"Obvinenému sa v desiatkach prípadov kladie za vinu to, že uvedením do omylu mali byť o vlastníctvo nehnuteľnosti pripravení občania, ktorí sa nachádzali v zlej finančnej situácii," doplnil uviedol hovorca žilinskej krajskej polície Matúš Harkabus.

Exekúcia pre tisícšesťsto eur

Do tiesne sa dostalo viacero ľudí. Medzi nimi aj podnikateľka z okolia Žiliny. Na dom jej uvalili exekúciu pre dlh vo výške 1 600 eur. Úver si už nedokázala vybaviť sama, preto cez inzerát kontaktovala Jozefa. Ten jej sľúbil vybavenie úveru a vyplatenie exekúcií. Mala podpísať kúpno-predajnú zmluvu a nehnuteľnosť dočasne prepísať na investora.

"Keď sme prišli k notárovi, dal mi podpísať kúpnu zmluvu. A strčil mi podpísať potom ešte niekde vedľa na stole čistý príjmový doklad, že tam musí proste dopísať údaje toho investora. Čiže vlastne ten príjmový doklad bol čistý, tam nebolo nič napísané, ani meno investora, ani suma," opisuje situáciu podvedená žena.

Prázdny papier

Podnikateľka prázdny papier podpísala, pretože jednak bola v tiesni a jednak Jozef sa vyhováral, že sa niekam ponáhľa. "Mňa vtedy nezišlo na um, že by ma mohol podviesť," hovorí oklamaná žena.

Z úveru, ktorý vybavil na nehnuteľnosť v hodnote vyše 200 000 eur, podnikateľka dostala necelých 20 000 eur. Následne sa Jozef odmlčal. Po pár mesiacoch už podnikateľka nebola vlastníčkou domu, majiteľom sa stal investor.

Dlhy v nebankovke

Druhú ženu oklamal Jozef inak. "Kontaktoval ma sám od seba. Prišiel k mojim osobným údajom a keď ma našiel, už mal v rukách aj fotografiu mojej nehnuteľnosti," hovorí Táňa.

Žena z banskobystrického okresu mala podlžnosti v nebankovke. Sľúbil jej, že na jej rodinný dom vybaví úver, ale musí podpísať kúpno-predajnú zmluvu, v ktorej sa nehnuteľnosť opäť dočasne napíše na investora. Žena súhlasila, tak navštívili notára.

"Chcela som si kúpno-predajnú zmluvu prečítať, no nechcel mi ju dať do ruky. Povedal, že mi ju ukáže pred notárom," spomína Táňa.

Obe podvedené ženy podali trestné oznámenie. Ich majetky vlastnia investori. Podvedených je ale oveľa viac. Vyšetrovatelia vedia až o viac ako 30 prípadoch z takmer celého Slovenska.

Bytová mafia podvodom získavala byty, pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy