Jasno
21°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Bytová mafia zavraždila majiteľa domu!
Zdielať na

Bytová mafia zavraždila majiteľa domu!

Vlastníka domu z bratislavského Prievozu surovo utopili vo vodnej nádrži

Tej sa dostal do rúk 49-ročný muž, ktorý mal rodinný domček v bratislavskom Prievoze a o ktorý sa ho snažil pripraviť bytový gang. Telo muža, ktorý bol nezvestný dva roky, objavili v Žilinskom kraji. Bol omráčený tupým predmetom a utopený vo vodnej nádrži.

Páchateľov úkladnej vraždy sa podarilo pravdepodobne stotožniť. Ide o skupinu, ktorá robila podvody s bytmi, ktoré získavala prevažne od osamelých osôb, kde hlavnou šéfkou gangu je mediálne známa 47-ročná Zuzana Z..

Tú zadržali prednedávnom v Rakúsku. Dovedna je v tomto prípade až 36 obvinených. Informovali o tom dnes na spoločnej tlačovej konferencii generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka a prezident Policajného zboru SR Ján Packa.

Ide o dve skupiny takzvanej bytovej mafie - prvá bola sedemčlenná. Skupiny spáchali podvody s bytmi za viac ako miliardu Sk. Dopúšťali sa podvodov s bytmi a legalizácie príjmov z trestnej činnosti. "Išlo o úkladnú vraždu," povedal na margo prípadu Packa, ktorý ocenil prácu spomínaného tímu - príslušníkov polície a prokuratúry.

V jednom prípade pripravili o byt 87-ročnú pani, ktorú proti jej vôli vyvliekli z jej bytu. Dali ju do auta a potom ju umiestnili do sociálneho zariadenia, kde zomrela. V rámci bytovej mafie fungovali herci, ktorí zodpovedali veku a čiastočne výzorom skutočnému vlastníkovi bytu.

Okresný súd Bratislava I 31. augusta predĺžil väzbu siedmim z celkovo 18 obvineným v kauze takzvanej bytovej mafie. Súd vyhovel návrhom Generálnej prokuratúry (GP) SR a predĺžil obvineným väzbu o šesť mesiacov. Zo siedmich obvinených, o ktorých väzbe sa vtedy rozhodovalo, predviedli pred sudcu len piatich, z nich jednu ženu. Niektorí tvrdili, že nevedeli, že svojim konaním páchajú trestnú činnosť, alebo sú len takzvanými bielymi koňmi.

Väčšina z obvinených podala voči vtedajšiemu rozhodnutiu sudcu sťažnosť. Ďalej o nich bude rozhodovať bratislavský Krajský súd. V dvoch prípadoch podala sťažnosť aj prokurátorka GP SR, a to v tých, kedy sudca vyhovel návrhom obvinených a zmenil dôvody väzby.

Organizovaná skupina 18 ľudí sa na podvodoch s rôznymi nehnuteľnosťami v Bratislave a okolí podľa vtedajších informácií polície obohatila o 4,5 milióna eur (135,57 milióna Sk). Túto činnosť mali vykonávať v rokoch 2006 až 2008.

Páchatelia sa podľa polície zameriavali na vlastníkov vo vyššom veku, s osobnými problémami alebo dlhodobo žijúcich v zahraničí. K prevodu používali nastrčené osoby, ktorých polícia označuje ako hráčov. Išlo o sociálne slabších jedincov a za účasť na podvode dostávali nízke odmeny.

Členovia organizovanej skupiny im zohnali kvalitné falzifikáty dokladov, prepísali na nich predmetné nehnuteľnosti a následne na jedného z organizátorov celej akcie. Ten ju potom predal ďalej. Týmto spôsobom previedli 11 nehnuteľností, ktorých cena sa pohybovala od 66.387 eur do 663.878 eur (2 milióny až 20 miliónov Sk).

Vyšetrovateľ špecializovaného tímu ich vtedy obvinil z obzvlášť závažného zločinu podvodu, falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a značky, ako aj legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Najmladší zo skupiny má 24 a najstarší 60 rokov, medzi nimi sa nachádza aj päť žien. Deväť členov bytovej mafie malo niekoľkokrát problémy so zákonom, z nich najviac bol jeden sedemkrát súdne trestaný. Páchatelia pochádzajú predovšetkým z Bratislavy, ďalší zo Šamorína, Nových Zámkov, Prešova, Stupavy a Marianky.

Zdielať na

Najčítanejšie správy