Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Smrteľné uštipnutie hmyzom. Jaro vyhlásil vojnu sršňom
Zdielať na

Smrteľné uštipnutie hmyzom. Jaro vyhlásil vojnu sršňom

SVIDNÍK / Príjemný letný deň dokáže znepríjemniť nebezpečný hmyz. V letných horúčavách sú včely, osy a sršne mimoriadne agresívne. Počas leta na Slovensku evidujeme tretie úmrtie po uštipnutí hmyzom.

Skúsenosti s nebezpečným hmyzom má aj Jaroslav zo Svidníka na východe Slovenska. Pred nedávnom ho uštipol sršeň.

"Sršeň ma bodol tesne vedľa oka. Mal som šťastie, že ma nebodol priamo, lebo som sa dočítal, že ony na oči útočia. Tým pádom sme im vyhlásili vojnu," hovorí Jaroslav Dzvinčuk.

Špeciálny odev

Na boj so sršňami zadovážil špeciálny odev, ktorý chráni celé jeho telo. Vyzbrojil sa aj sprejom určeným proti tomuto hmyzu.

"Keď sa na mňa vyrojili, tak mi nebolo všetko jedno a mal som relatívny pocit bezpečia v tom obleku. V jednom hniezde sršňov sa nachádza od tých 400 až do 700 jedincov, takže ich tam bolo až až," opisuje Jaroslav.

Vysoké teploty

Podľa odborníkov môže byť zvýšená prítomnosť tohto hmyzu pri ľudských obydliach spôsobená aj vysokými teplotami. "Dochádza k určitému nedostatku potravy, preto sa ten hmyz sťahuje do záhrad a tam sa zhromažďuje vo väčšom množstve," tvrdí zoológ Vladimír Smetana.

Nepríjemnú skúsenosť so sršňami má aj Jozef z Turan nad Ondavou (okres Stropkov). Jeho dcéru bodol sršeň do ruky, okamžite u nej nastala silná alergická reakcia.

"Strašné svrbenie tela. Utekali sme domov, volali sme záchranku. Bolo to dosť kritické. Tam minúty sekundy rozhodujú. Môže sa človek udusiť, jednoducho zomrie," hovorí Jozef Černý.

Balíčky prvej pomoci


"Ľudia, ktorí vedia, že sú alergickí, by mali vyhľadať svojho lekára. Mali by sme im nabaliť takzvané balíčky, ktoré budú obsahovať prvú pomoc," uviedla lekárka Soňa Zacharovská.

Pozrite si priloženú reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články