Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Prechádzka sa zmenila na boj o život, Mariána napadli včely
Zdielať na

Prechádzka sa zmenila na boj o život, Mariána napadli včely

KANIANKA / Takmer 30 bodnutí do krku, nôh, rúk aj zadku. Takto sa skončila prechádzka v lese pre muža z Kanianky, kde natrafil na roj včiel. Rýchlo bežal domov a na rany si prikladal ľad. Začal opúchať a ťažko sa mu dýchalo. Do nemocnice prišiel v hodine dvanástej.

Marián išiel na prechádzku do lesa. Tam ho ale doštípal roj včiel. "Prechádzal som cez kmeň stromu, noha sa mi zaborila do pňa. Najprv som nezbadal, že som stal na včelách, ale po chvíľke ma začalo niečo pichať. Ušiel som z toho miesta," opisuje Marián.

Včely sa mu dostali pod nohavice. Nasledoval jeden vpich žihadla za druhým. "Bolo ich okolo 27 som ich narátal. Do ruky, nohy, na krk, po celom tele," hovorí Marián. Včely ho pichli už aj v minulosti. Alergiu nemá a preto išiel domov.

Ohrozenie života

"Pri takomto množstve bodavého hmyzu môže dôjsť k ohrozeniu životných funkcií človeka," vysvetľuje primár kožného oddelenia Tibor Štovčík.

"Myslel som si, že si dám na to ľad a bude to v poriadku. Začalo to opúchať a tŕpnuť, že som zavolal lekárov. Keď som prichádzal do nemocnice, tak mi začal opúchať a tŕpnuť krk, to bol najvyšší čas, že som prišiel do nemocnice," tvrdí Marián.

Agresívnejší jed

Na kožnom oddelení v bojnickej nemocnici ho zachránili. Podľa lekárov majú najmä v lete takýchto prípadov čoraz viac. Pribúda ich predovšetkým počas suchých a teplých dní.

"Dnes, keď je veľa alergikov, včelí jed je čoraz agresívnejší, aj včelári sa musia chrániť," vysvetľuje včelár Štefan Topor.

Pozrite si celú reportáž, ktorú spracoval redaktor Pavol Čertík:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy