Skoro jasno
23°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kim Čong-una vyznamenali cenou, ktorú dostal aj Gándhí
Zdielať na

Kim Čong-una vyznamenali cenou, ktorú dostal aj Gándhí

PCHJONGJANG / Severokórejský diktátor Kim Čong-un získal za svoje štátnické schopnosti ocenenie od indonézskej organizácie, ktoré v minulosti dostal indický politik a bojovník za nezávislosť Mahátma Gándhí i dlho väznená vodkyňa barmskej opozície a nositeľka Nobelovej ceny za mier Do Aun Schan Su Ťij.

Podľa britského denníka The Independent to oznámila dcéra prvého indonézskeho prezidenta Sukarna.

"Udelili sme túto cenu prezidentovi Kim Čong-unovi, pretože dôsledne plní ideály veľkého vodcu Kim Ir-sena, ktorý bojoval s imperializmom," povedala Rachmawati Sukarnoputri. "Udelili sme mu túto cenu za vytrvalosť v boji s neokolonializmom," dodala k oceneniu zo Sukarnovho centra sídliaceho na ostrove Bali.

Popravený strýko

Juhokórejská vláda minulý mesiac uviedla, že mladý severokórejský vodca Kim Čong-un nechal od nastúpenia do funkcie v roku 2011 popraviť už 70 predstaviteľov krajiny. Podľa Soulu Kim Čong-un okolo seba rozpútal teror, ktorý výrazne prevyšuje krviprelievanie za vlády jeho otca Kim Čong-ila.

K najvyššie postaveným osobám, ktoré nechal Kim Čong-un odstrániť, patrí jeho strýko Čang Song-tchek, ktorý bol popravený za vlastizradu. V máji sa objavila správa, že Kim Čong-un nechal zabiť tiež ministra obrany Hjon Jong-čola za neloajálnosť a pre to, že zaspal pri vojenskej prehliadke.

Väzenské tábory

OSN Severnú Kóreu obviňuje z rozsiahleho porušovania ľudských práv. Jej vyšetrovací výbor v svojej správe podrobne opísal systematické mučenie a zabíjanie odporcov severokórejského komunistického režimu porovnateľné údajne so zverstvami, ktoré páchali nacisti.

"Obvinenia z porušovania ľudských práv sú nepravdivé," vysvetlila agentuúre AFP Sukarnova dcéra. Správy o zverstvách, ktoré médiá vypúšťajú, sú podľa nej "západná propaganda".

Výbor ďalej odhadol, že "v posledných 50 rokoch zahynuli v severokórejských väzenských táboroch státisíce politických väzňov a ďalších 80 000 až 120 000 ich je tam v súčasnosti zadržiavaných", píše portál the Independent.

Reportáž o popravenom ministrovi spracovala redaktorka Adriana Mikundová:

Súvisiace články