Zatiahnuté
15°
Bratislava
Monika
7.5.2024
Vlastné nohy nás môžu v aute zabiť. Takto prežijete dlhú cestu v zdraví
Zdielať na

Vlastné nohy nás môžu v aute zabiť. Takto prežijete dlhú cestu v zdraví

BRATISLAVA / Počas dlhých ciest autom je dobré dodržiavať niekoľko pravidiel, vďaka ktorým bude cesta príjemnejšia a bezpečnejšia. Najväčšiu pozornosť by sme, podľa odborníkov, mali venovať vlastným nohám.

Automobilový odborník Maroš Palesch neodporúča vykladať si nohy na palubovku. Je to veľmi nebezpečné. "Airbag exploduje v priebehu troch desatín sekundy. Ak si niekto myslí, že stihne dať nohy z palubovky v prípade kolízie preč, má smolu," vystríha.

Nohy sa v takomto prípade prudko zatlačia do tela. "Môžu vás vlastné nohy zabiť," potvrdzuje Palesch.

Rovnaký extrém môže spôsobiť notebook, preto odborníci odporúčajú pracovať vzadu. Ani pes do kabíny nepatrí. "Naberá veľkosť aj silu hrocha," zdôrazňuje Palesch.

Zradné predmety

Nebezpečná môže byť aj opierka hlavy, ktorá podľa odborníkov môže spôsobiť mikrospánok. "Keď sa človek oprie, zrelaxuje a začnú ho chytať mrákoty," vysvetľuje fyzioterapeutka Oľga Závacká.

Aby vás obišli, cvičte aj počas jazdy nielen rukami, ale aj sedacími svalmi.

Okrem toho dodáva, že pomôcť môže aj deka. "Každý šofér má mať v aute deku, ktorú si položí hocikde na trávnik," hovorí.

Dôležité prestávky

I keď to nemusí vyzerať vábne, počas dlhých ciest je dobré si na parkovisku pocvičiť. Kolísku robte pre chrbát. "Premasíruje chrbtové, krčné svaly, všetky svaly" vysvetľuje fyzioterapeutka.

Základným pravidlom ale je, že prestávky v šoférovaní si treba robiť minimálne každé tri hodiny.

Ako prežiť dlhé cesty autom? Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články