Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ak ste spáchali v zahraničí priestupok, pokuta príde poštou
Zdielať na

Ak ste spáchali v zahraničí priestupok, pokuta príde poštou

BRATISLAVA / Slovákom začali chodiť pokuty za dopravné priestupky v zahraničí. Vodiči sa totiž len donedávna spoliehali na to, že ak spáchajú priestupok mimo Slovenska, trest ich vo vlastnej krajine nedostihne. Od 1. januára 2014 však môžete dostať pokutu domov napríklad až zo Španielska.

Policajti z krajín Európskej únie začali využívať databázu s adresami majiteľov áut. "Ešte len testovali systém, a teraz to dobre načasovali pred dovolenkami," myslí si dopravný analytik Jozef Drahovský.  Z krajiny, kde ste priestupok spáchali, vám môže prísť pokuta už aj za pár eur.

Domov vám príde poukážka, na ktorej je číslo účtu. Najlacnejšie je zaplatiť pokutu cez internetbanking. Banka si v takýchto prípadoch nepýta poplatok. Ak však pokutu platíte v inej mene ako je euro, tu si už banka môže pýtať peniaze navyše.

Exekúcia

"Je to minimálne 4 percentá z posielanej sumy, alebo minimálne 10 eur a maximálne 40 eur," vysvetľuje hovorkyňa banky Zuzana Eliášová. Ak odmietnete zaplatiť pokutu, tak zahraničná polícia požiada o pomoc slovenskú, ktorá ju môže potom od vás vymáhať aj formou exekúcie.

Téme sa venuje redaktorka Martina Karasová:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy