Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Bývalý rektor policajnej akadémie dostal za úplatky podmienku
Zdielať na
Krimi

Bývalý rektor policajnej akadémie dostal za úplatky podmienku

PEZINOK / Bývalý rektor Policajnej akadémie Václav Krajník vyviazol z úplatkárskej kauzy s podmienkou. S prokurátorom uzavrel dohodu o vine a treste. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ju napokon s malými výhradami schválil.

Rektora žalovali pre dva skutky - prijímanie úplatku a pokus o zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Na Veľkú noc v roku 2012 mal v rodnej obci pri Humennom, prevziať tritisíc eur za to, že vybaví prijatie na školu. V ďalšom prípade išlo o sumu dvetisíc eur za rovnakú službu.

Profesor mal následne inštruovať kvestora školy a ďalšieho zamestnanca, aby zmenili odpovede a tým aj konečné poradie uchádzačov o štúdium na policajnej akadémii.

Súd napokon schválil dohodu o vine a treste, výsledkom ktorej sú štyri roky podmienky a prepadnutie úplatkov do rúk štátu i pokuta vo výške päťtisíc eur. Okrem toho sa päť rokov nemôže uchádzať o riadiacu verejnú funkciu.

V súčasnosti poberá výsluhový dôchodok.

Právoplatne odsúdený Krajník verdikt súdu nekomentoval a s kamennou tvárou nastúpil do svojho auta.

Prezident zasiahol

Václava Krajníka odvolal z funkcie bývalý prezident Ivan Gašparovič v lete 2012 po policajnej akcii s názvom Mahony. Pôvodne bol Krajník obvinený aj z prečinu porušovania cudzích práv pri udelení doktorského titulu, ale tohto obvinenia ho neskôr zbavili.

Novou rektorkou policajnej akadémie sa minulý rok stala Lucia Kurilovská. V auguste 2014 ju vymenoval prezident Andrej Kiska.

Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy