Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Vyšetrovanie korupcie na Policajnej akadémii pokračuje
Zdielať na

Vyšetrovanie korupcie na Policajnej akadémii pokračuje

BRATISLAVA / Vyšetrovanie v kauze machinácií s prijímačkami na bratislavskej policajnej akadémií sa po takmer 10-tich mesiacoch konečne hýbe. Hlavným aktérom bol podľa polície bývalý rektor Václav Krajník, kvestor a ďalší zamestnanec. Všetci čelia obvineniam. To však nie je jedinná novinka, o tej sme vás včera informovali ako prví.

Historicky prvý zatknutý rektor

Bývalý rektor čelí obvineniu z dvoch trestných činov. Jednak zo zneužitia právomoci verejného činiteľa a z korupcie. Podľa našich informácií sa vyšetrovanie blíži už ku koncu a čoskoro padne obžaloba. Policajti ho zatkli počas rozsiahlej akcie koncom júna minulého roka.

V krátkom čase ho pustili a stíhajú ho na slobode. Išlo však o historicky prvé zatknutie rektora vysokej školy.

"Vzhľadom na to, že vyšetrovanie naďalej prebieha, nemôžme v súčasnosti poskytnúť bližšie informácie", povedala pre televíziu JOJ hovorkyňa MV SR Lucia Garajová.

Na čele akadémie, prvý raz žena

To ale nie je jedinná zmena v tejto súvislosti. Minister vnútra si totiž už vybral nového kandidáta na rektora. Mohol tak urobiť po zmene zákona o vysokých školách, ktorý mú túto kompetenciu dal. Tento post bude po prvýkrát zastávať žena.

Podľa slov hovorkyne ministerstva vnútra, minister Kaliňák hľadal známu osobu a odborníčku v oblasti trestného práva a preto sa rozhodol práve pre doktorku Kurilovskú.

Expertka na trestné právo ponuku minitra vnútra berie ako výzvu. Netají však, že ju zaskočila: "Bola som veľmi prekvapená ale zasa na druhej strane aj poctená", reagovala Lucia Kurilovská, expertka na trestné právo ktorá momentálne pôsobí ako pedagóg na Univerzite Komenského a tiež ako vedecký pracovník na ústave práva a štátu na SAV.

Korupcia jej absolútne nič nehovorí. Práve naopak, ako dodáva: "Korupcia je niečo, čo ja ovládam len ako trestná právnička, za celé roky sa ma nikdy nedotkla."

Návrh ešte podaný nebol

Do prezidentskej kancelárie návrh na rektora akadémie Policajného zboru zatiaľ nedoručili nebol. Predchádzajú tomu ešte drobné formality.  Podľa slov hovorcu prezidenta SR Mareka Trubača, ak takýto návrh príde, prezident zaujme stanovisko a rozhodne.

Podľa našich informácií problémy s vymenovaním by nastať nemali. Novú rektorku tak prezident vymenuje zrejme v krátkom čase. Jedným z jej hlavných cieľov je vrátiť policajnej akadémií jej stratenú dôveryhodnosť. Možná nová rektorka Kurilovská si vie predstaviť policajnú akadémiu, ako korektnú a transparentnú vysokú školu.

Článok si môžete pozrieť aj cez iPhone či iPad vďaka novej aplikácii. ZADARMO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy