Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Policajná akadémia manipulovala s prijímačkami, prvé obvinenia
Zdielať na

Policajná akadémia manipulovala s prijímačkami, prvé obvinenia

Polícia obvinila z prečinu zneužívania právomocí verejného činiteľa troch ľudí z Akadémie Policajného zboru, medzi nimi aj rektora Václava K. Údajne manipulovali s prijímacími pohovormi. V piatok 29. júna prebehla na Akadémii PZ akcia s krycím názvom Mahony. Obvinený je aj kvestor Igor S. a pracovník akadémie Pavol K.

Rektor je navyše obvinený aj z prijatia úplatku a tiež z prečinu porušovania cudzích práv, keď podľa polície došlo k nezákonnému udeleniu titulu PhD. Obvinení sú stíhaní na slobode. Dvaja, okrem kvestora, sa priznali. 

Nezákonný titul českého politika

Český politik Jan Rytíř získal doktorandský titul na Akadémii Policajného zboru v Bratislave nezákonne. Na tlačovej konferencii to potvrdil minister vnútra Robert Kaliňák s odvolaním sa na výsledky kontroly Inšpekcie Ministerstva vnútra SR. "Obhajoba práce bola vykonaná bez prítomnosti dvoch oponentov a doktorand získal titul PhD., aj keď neboli splnené zákonom stanovené podmienky," vyhlásil Kaliňák. Ako uviedol, pri obhajobe Rytířovej dizertačnej práce bola zreteľné ovplyvňovaná skúšobná komisia.

Rektor akadémie Václav K. napriek vedomosti, že na obhajobe nie je prítomný oponent a tým pádom nie sú splnené podmienky obhajoby, rozhodol o vytvorení fiktívneho stavu, že tieto podmienky splnené sú. "Dnes, po ukončení všetkých úkonov, bolo vznesené obvinenie rektorovi univerzity Václavovi K. za prečin poškodzovania cudzích práv," povedal Kaliňák.

Inšpekcia rezortu vnútra si posvieti aj na ďalšie podozrivé tituly. Minister však očakáva aktivitu aj od orgánov školy. "My máme pomerne obmedzené možnosti konania, keďže ide o vysokú školu so všetkým, čo k tomu patrí vrátane Akademického senátu, ktorý menuje a odvoláva samotného rektora," poznamenal Kaliňák. Ako dodal, rezort už spracoval návrh na prepustenie rektora Akadémie Policajného zboru, keďže má služobný pomer v policajnom zbore.

Na obhajobe chýbali oponenti

Denník SME koncom mája napísal, že na zápisnici z obhajoby Rytířovej dizertačnej práce je sfalšovaný podpis profesora Jaroslava Ivora, ktorý bol jedným z oponentov. Vyhláška stanovuje, že na obhajobe musia byť prítomní aspoň dvaja z troch oponentov. Inak sa obhajoba nemôže konať. Podľa SME sa v prípade Rytířa v júni 2010 konala, hoci dvaja oponenti sa ospravedlnili.

Český advokát Rytíř je známym ochrancom ľudských práv, ktorý sa angažuje v strane Suverenita Jany Bobošíkovej. Pre médiá povedal, že sa na oponentov nepamätá. Rytíř získal v roku 2002 na bratislavskej škole titul Mgr. a v roku 2003 titul JUDr. V roku 2010 obhájil titul PhD.

Na Akadémii študovali aj iní politici

Na Akadémii Policajného zboru v Bratislave študoval aj bývalý český minister dopravy Vít Bárta a jeho brat Matěj. Český časopis Reflex poukázal na to, že Vít Bárta časť rigoróznej práce odpísal z učebníc svojho vlastného školiteľa Jiřího Strausa. Ten bol členom komisie aj u Rytířa.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy